В Кърджали имаме 4 семейства бежанци от Украйна с 8

...
В Кърджали имаме 4 семейства бежанци от Украйна с 8
Коментари Харесай

Хасан Азис: Общините приемат бежанци за сметка на своите бюджети


В Кърджали имаме 4 фамилии бежанци от Украйна с 8 деца и двама възрасти, които са настанени благодарение на православната черква „ Успение Богородично “, заяви в предаването „ Лице в лице “ Хасан Азис.

Общината също е оповестила подготвеност да помогне, както и неправителствени организации, общински съветници също дават своя жилища за бежанците в Кърджали, добави зам.-председателят на Сдружението на общините и кмет на града.

„ Ако погледнем по законодателен път, според Закона за убежището и бежанците, Министерският съвет е органът, който дава краткотрайна отбрана на бежанците. Към момента всички общини, които одобряват бежанци, вършат това за сметка на общинските бюджети, няма изясненост за покриването на тези разноски “, уточни Хасан Азис.

Всички действия, които са свързани с естествения живот на бежанците, са за сметка на общинските бюджети, които би трябвало да бъдат признати от общинските препоръки по съответния ред, означи той.

Има няколко значими въпроса, за които ние нямаме отговор като локални управляващи, уточни Хасан Азис.

По думите му преди всичко това е нарастването на цените на енергоносителите, за които няма обезщетителен механизъм.

„ На второ място няма явен механизъм за индексациите на строителните работи, тъй като сред 30% и 50% е растежът на строителните материали и на строителните работи. И на трето място няма подготвеност в границите на тази година да стартираме общинските планове с европейско финансиране, тъй като няма План за възобновяване “, сподели още той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР