В Калофер започнаха проявите по случай 145 години от гибелта

...
В Калофер започнаха проявите по случай 145 години от гибелта
Коментари Харесай

Вицепрезидентът и проф. Минеков идват в Калофер за деня на Б...

В Калофер започнаха деянията по случай 145 години от гибелта на Христо Ботев. Те се организират на фона галерия от детски рисунки от състезанието „ Христо Ботев – героят който даде всичко на родината си “, подредена във фоайето на кметството.

Кулминацията на честването е на 1 и 2 юни. Тогава в града на Ботев идват стотици хора от района и страната да отдадат респект към делото на гениалния стихотворец и бунтовник.

На 1 юни от 21.00 часа ще се организира тържествена заря-проверка с присъединяване на почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Гост на Калофер вечерта ще бъде министърът на културата проф. Велислав Минеков.

На 2 юни с боен обред от националния музей ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще съблюдава традицията и този ден ще пристигна в Калофер, с цел да уважи делото и паметта на Христо Ботев дружно с жителите.

През целия ден на 1 юни в града ще има прояви, отдадени на Ботев. В музея ще бъде открита фотодокументална галерия „ Спомен за героите “ на националния музей-паметник „ Шипка “.

Вечерта в музикално-поетична стратегия ще бъдат показани няколко спектакъла. От 18.00 часа е „ Земята на Ботев “ на децата от детска градина „ Радост “ в Калофер.

От 19.00 часа са осъществяванията на учениците от приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “, те ще показват рецитала „ За свободата “.

В 19.30 часа е спектакълът „ Възрождение “ на триото „ Тенорите “ и симфоничния оркестър с диригент Христо Павлов.

На идващия ден, 2 юни – Ден на Ботев и починалите за свободата на България, на площада в Калофер ще се състои обичаен митинг-поклонение. Той ще стартира в 11.30 часа, незабавно откакто от музея бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

След минутата безмълвие в 12.00 часа, когато ще отдадем респект на героите, починали за свободата на героите, пред паметника на Ботев в мемориалния комплекс ще бъдат наградени участниците в състезанието за рисунка „ Христо Ботев – героят, който даде всичко за родината си “.

Вечерта от 21.00 часа на площада пред читалището ще се състои бдение под наслов „ Жив е той “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР