В качеството ми на водач на листата с кандидати за

...
В качеството ми на водач на листата с кандидати за
Коментари Харесай

Теодора Димова: Проблемът с детските ясли и градини в София е решим

В качеството ми на лидер на листата с претенденти за народни представители в 24 МИР София, само че и на правист с френска тапия, практикувал в чужбина, не мога да остана пасивна и да не изявя позиция по отношение на един настоящ проблем, с който се сблъскват хиляди добросъвестни данъкоплатци и родители в София – този с неналичието на задоволително места в общинските ясли и детски градини.

Публично е известно, че софийските деца, които не са обезпечени с общински детски заведения са над 14 000, което значи, че евентуално един родител в 14 000 фамилии няма да може да се върне на работа, ще бъде заставен да наеме детегледачка или да откри частна ясла, чиито такси надвишават минималната работна заплата. Несъмнено, отрицателният обществен и стопански резултат от дефицита тук-там в градините е голям.

Факт е, че кметът на Столична община се намира в патова обстановка, с цел да завоюва малко време, при всяко последващо изявление пред медиите тя комуникира нов период, само че по този начин в действителност удължава мъката както за родителите, по този начин и за подопечната й администрация.

Във Франция, страната в която съм живяла над 17 години, този проблем не съществува – всяко едно дете, което живее на територията й, без значение от националността му, има място в общинско детско заведение. Законът планува, че всяка община носи отговорност както за предоставените здания, общинска благосъстоятелност, по този начин и за точния лист с деца навършили възраст и пребиваващи на територията на съответната община. А управниците неотклонно съблюдават нормативната рамка.

Няма по какъв начин да не си зададем въпроса за какво в България явно този проблем продължава да бъде на дневен ред и какво разумно пояснение бихме могли да намерим за недалновидните политики водени до момента в този бранш.

Една от вероятните аргументи е, че Столична община не знае същинската численост на децата, които са на възраст за ясла или градина и които живеят в София. Според формалните данни на Национален статистически институт, в София има места за 98 от 100 деца. Тази констатация неименуемо води до въпроса – въз основата на какви справедливи критерии администрацията прави планирането на нови места и пространства?

Друго разумно пояснение на „ неразрешимия “ проблем е ширещата се занемареност от страна на районните администрации, както и неналичието на надзор при даването на обекти и терени, общинска благосъстоятелност. Вероятно, неразбираемата нормативна уредба сигурно в допълнение затруднява полагането на оскъдни старания от страна на администрацията в тази посока.

Докога софиянци би трябвало да чакат, с цел да видят резултата от една съответно планувана и дейно изпълнена тактика, слагаща завършек на тапите по пътните артерии, на мръсния въздух и отпадъците, на несъстоялата се цифровизация на административните услуги, на неналичието на задоволително места в общинските детски заведения? Докога неналичието на политическа и управническа воля ще дефинира нашето бъдеще и това на децата ни?

От Политическа партия „ Републиканци за България “ предлагаме:

Да надградим съществуващите пространства и построим нови такива, там където е възможно;

Да използван положителните европейски практики;

Да обезщетим родителите, чиито деца не са обезпечени с места в общински детски заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР