В живописното село Режевичи на черногорското крайбрежие вече може да

...
В живописното село Режевичи на черногорското крайбрежие вече може да
Коментари Харесай

Криптовалута за нова къща: Пазарът на луксозни имоти в Черна гора се променя

В живописното село Режевичи на черногорското крайбрежие към този момент може да се купи комплекс от шест вили за биткойни на стойност 3 милиона евро. В още очарователни дребни градче на Которския залив, голями първокласни вили се продават за по 2,2 милиона евро и също могат да бъдат закупени в криптовалута, написа Balkan Insight.

На уебсайтовете на разнообразни организации, предлагащи опция за закупуване на недвижими парцели в Черна гора благодарение на криптовалути, се оферират жилища, вили и земя на стойност милиони евро.

Купувачите на такива скъпи парцели са най-вече чужденци и съгласно Централната банка на Черна гора войната в Украйна е нараснала броя на руснаците и украинците, които са напуснали страните си и желаят да употребяват своите крипто активи за транзакции, в това число за покупка на недвижимо имущество.

Пазарът на криптовалути и закупуването на парцели в крипто не са законово контролирани в Черна гора, предизвестява Централната банка, само че макар евентуалните опасности към този момент има покупко-продажби на стойност милиони евро, които са били платени точно с цифрови пари.
 Снимка 458002
Източник:

Как работи всичко?

" Ключът е в доверието, защото всички заплащания разчитат на доверие, макар че блокчейн технологията има сериозна научна основа в математическите логаритми ", разяснява пред BIRN Предраг Зецевич, стопански анализатор и основен редактор на уеб страницата Biznis CG.

Повишеният интерес към криптовалутите в Черна гора съответства с политическия напредък на сегашния министър-председател на страната Милойко Спаич, който се занимаваше с финансовите пазари, преди да влезе в политиката.

Преди да се завърне в Черна гора преди парламентарните избори през август 2020 година, които доведоха до края на 30-годишното ръководство на лидера-ветеран Мило Джуканович, Спаич беше брокер в Хонконг, търгувайки с криптовалути, наред с други неща.
 Притокът на съветски бизнес в Черна гора като средство за престояване
Притокът на съветски бизнес в Черна гора като средство за престояване

Руските компании, регистрирани след началото на войната в Украйна, повдигат някои въпроси

След като стана министър на финансите през декември 2020 година, Спаич разгласи необятен набор от нови разпореждания, които биха трансформирали Черна гора в " крипто парадайс ", в това число основаването на интернационален арбитражен съд за разглеждане на сходни случаи.

Това можеше да бъде спряно, откакто държавното управление беше свалено напролет на 2022 година, само че след новите избори тази есен, когато неговото придвижване " Европа в този момент " завоюва болшинство и Спаич стана министър-председател, неговите проекти за стимулиране на криптовалутите са още веднъж на дневен ред.

През 2022 година държавното управление даде поданство на Виталик Бутерин, съосновател на блокчейна Ethereum и гуру в крипто средите. В същото време Спаич твърди, че до 2025 година криптоиндустрията в страната може да нарасне до една трета от националната стопанска система.
 Снимка 611548
Източник:

Това лято Черна гора беше хазаин на двумесечна крипто конференция в първокласния курорт Лустица Бей, проведена от Спаич, на която участваха Бутерин и стотици крипто вложители.

Централната банка на Черна гора (CBCG) разгласи, че съгласно частни компании, които правят оценка броя на притежателите на криптовалута по света, като услугата за крипто транзакции Triple-A, има към 7200 притежатели на криптовалута в Черна гора. Това е почти 1,16 % от популацията.

Тази цифра слага страната измежду страните, които имат релативно невисок % притежатели на криптовалута.

" Ние обаче сме наясно, че в Черна гора през последните години имаше хора и вложители, изместени от страни, които са измежду десетте най-големи притежатели на криптовалута в международен мащаб, като Русия и Украйна и в по-малка степен Турция. В резултат на това тази динамичност е повлияла на по-голям брой транзакции с криптовалути, в това число покупки на недвижими парцели ", обявиха от Централната банка пред BIRN.
 Черна гора притегля вложители с поданство. Колко коства имот за градеж на първокласен курорт край Адриатическо море?
Тази балканска страна притегля вложители с поданство. Колко коства имот за градеж на първокласен курорт край Адриатическо море?

Урбанизираната земя е с обща повърхност 35 673 кв. м

Базираната в Черна гора организация за недвижими парцели Mdrealty.me, посредством която парцели могат да бъдат закупени с биткойни, удостовери мнението на банката, заявявайки, че нейните купувачи, които употребяват криптовалута, са от чужбина - от Русия, Украйна, Кипър, Обединените арабски емирства, Израел и Съединени американски щати.

От Mdrealty.me настояват, че техни сътрудници са продали парцел, струващ 6 милиона евро и който е бил заплатен в криптовалута.

С критовалути се купуват къщи, коли и... крави

От организацията за недвижими парцели Mdrealty.me разясниха, че има огромно търсене от клиенти за заплащане с различни валути.

" Вероятно може да се чака нова вълна от покупки посредством криптовалути ", споделя представител на организацията, поискал анонимност.

На този декор отчетът на Европейската комисия за 2023 година по отношение на напредъка на Черна гора към присъединение към Европейски Съюз изрази угриженост по отношение на нерегулирания темперамент на пазара на криптовалути в страната.

" Купувачите на скъпи парцели са най-вече чужденци, продавачите също са най-вече чужденци. Иначе, към този момент не е извънредно жителите на Черна гора да търгуват с крипто - от маркови облекла и коли до добитък, а от време на време купуват и скъпи вили ", отбелязва брокерът.

През 2021 година първата крава в Черна гора беше продадена посредством цифровата платформа Seljak.me и беше платена в биткойни. Кравата получи символичното име Биткоинка и беше продадена за 0,03 биткойна, или 1350 евро.

Централната банка приканва за нерешителност

Централната банка изясни, че осъществяването на бизнес транзакции с криптовалути не е нито неразрешено, нито лимитирано в Черна гора на този стадий. Въпреки това банката акцентира нуждата от нерешителност заради високите опасности, свързани с потреблението на криптовалути, в това число риск от загуба на стойност на тези променливи пазари, проблеми със сигурността и опасности, свързани с пране на пари и финансиране на тероризма.

Банката акцентира, че в Черна гора няма правно съображение за категоризиране на криптовалутите като средство за заплащане, електронни пари или инструмент за заплащане. И въпреки всичко, транзакциите, свързани с криптовалути, към момента не са контролирани, затова могат да се правят без ограничавания.

" Винаги има хора, които експлоатират други хора "

През юни 2023 година в Черна гора беше открит незаконен крипто банкомат, допускащ на потребителите да обръщат цифрови валути в стандартни пари. Впоследствие някои хора изгубиха пари.

Банкоматът беше открит на много централно място в крайбрежния град Тиват и беше обвързван с Джордж Котрел - английски жител и някогашен асистент на популисткия антиевропейски политик Найджъл Фараж.

Малко по-късно управляващите обявиха, че " Черна гора ще бъде първата страна отвън Европейски Съюз, която ще приведе националните си стандарти в сходство с регулаторната рамка на Европейски Съюз. "

Може би просто е въпрос на време.
 Крипто милионери: какъв брой хора забогатяха през 2023 година посредством Биткойн
Крипто милионери: какъв брой хора забогатяха през 2023 година посредством Биткойн

Когато знаеш по какъв начин да инвестираш
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР