В желанието си да повдигнат тонуса си, например след тежък

...
В желанието си да повдигнат тонуса си, например след тежък
Коментари Харесай

Искате да изучавате български народни танци? Ето как да изберете правилно мястото и хореографа

В желанието си да издигнат тонуса си, да вземем за пример след тежък работен ден в офиса, доста хора вземат решение да спортуват или танцуват. Все по-често те избират българските национални танци - удивително изкуство, прославящо България по света, което ги притегля с пъстрите костюми, завладяващата музика, кръшните хорà и песни, което поражда страсти и провокира овации. Неслучайно то е оживяло през вековете до през днешния ден, разказвайки за характера на нашия народ.
 Теодосий Спасов и Иван Шопов ще изсвирят албума InFusion онлайн на 24 ноември
От всичко това се възползват и хореографите, които желаят да предадат част от нашия прелестен фолклор на незапознатите с него. В отговор на търсенето у нас към този момент работят редица клубове и школи. Но по какъв начин да разберем коя е добра и коя - не чак толкоз? Как да изберем нашето място?

Ето няколко потребни съвета, които биха улеснили вашия избор:

1. Гледайте да е покрай вас

Колкото и да са приятни компанията и преподавателят, на никой няма да му е комфортно да пътува от единия до другия завършек на града за един час танци. Със сигурност във вашия регион има най-малко няколко клуба, които ще са покрай жилището ви. Най-често срещаните здания, в които се организират такива курсове са читалища, бизнес здания или фитнес центрове.

2. Цената

Това е значим миг за персоналния бюджет. Каква сума имате опция да отпуснете за персоналното си здраве и тонус? Цените в школите варират сред 6 и 8 лв. на посещаване, което в всеобщия случай продължава към час. Ако планирате да сте постоянни, може да изберете месечен абонамент. Много клубове, също по този начин, работят с картите за отстъпки, които обезпечават достъп до редица спортни центрове и клубове. 

3. Подбирайте деликатно хореографите!

Това е най-важният съвет. Пазарът е наводнен от неквалифицирани хореографи, които имат избран боеприпас от български хорà, само че нямат познания и умения, с цел да ги покажат вярно. Това е доста тъничък и значим миг в този поминък. По тази причина задължително  разпитайте преподавателя къде се е учил.

Изключително значимо е да бъде професионален танцьор, който е учил в Национално учебно заведение за танцово изкуство (бившето ДХУ). Висшето му обучение би трябвало да е от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) - Пловдив или от Югозападен университет " Неофит Рилски " - Благоевград. Това са трите съществени места, от които излизат най-качествените хореографи.

Желателно е и да имат опит в професионалните ансамбли - " Филип Кутев ", " Тракия ", " Пирин ", " Българе ", " Чинари " и други Никак не е целесъобразно вашият ментор да е някогашен кадър на самодейни сформира . Такъв вид преподаватели не са задоволително способени както на доктрина, по този начин и на процедура. Те няма да могат покажат дадените придвижвания по метода, по който изисква избраната област. Те нямат задоволително добра танцувална техника и верни способи на преподаване. Не се доверявайте на обещания за положително въодушевление и радостна конюнктура, тъй като във всеки танцов клуб е занимателно. Казано по различен метод - доверете се на експертите!  Не бихте отишли при човек, който твърди, че е ортодонт, само че няма дипломата за това, нали? 

4. Носете комфортно облекло и не дъвчете дъвка

Желателно е да се танцува с спортен екип или чеп. Дънките са много комфортни, само че в избрани моменти могат да попречат на вярното осъществяване на част от детайлите, които са заложени по време тутакси. Много е целесъобразно да се танцува със спортни маратонки, защото първоначално към момента не е ясно по какъв начин ще реагират сводовете ви в случай, че не сте се движили интензивно отдавна. И, да, дъвченето на дъвка по време на танци е рисково!

5. Няма да " упражнявате " танци

Горното изказване е изцяло неправилно, въпреки да се употребява постоянно. Тренират спортистите. Вие ще изучавате и репетирате това прелестно изкуство, забавлявайки се. Няма да има загрявка, а екзерсис, който ще приготвя тялото ви за танци. Нещо значимо за дамите - мъчно може да отслабнете по този начин, само че е съвсем несъмнено, че тонусът ви доста ще се повдигне.

---

Авторът е професионален танцьор и квалифициран хореограф 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР