В изявлението си обаче Столтенберг предупреди за рисковете от забавянето

...
В изявлението си обаче Столтенберг предупреди за рисковете от забавянето
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО вече харчи 2% от БВП за отбрана, на Украйн...

В изказването си обаче Столтенберг предизвести за рисковете от забавянето на помощта за Украйна. " На украинците не им свършва куражът, свършват им мунициите ", сподели Столтенберг, и е нужно да се направи повече и от двете страни на океана. Той насочи думите си след месеци закъснение на гласуването на пакет от 61 милиарда $ за Украйна в Конгреса на Съединени американски щати.

Информацията за настоящата година е предварителна, само че по думите му съгласно нея две трети от съдружниците ще покрият задачата, сложена преди 10 години. Когато тя бе заложена, единствено три страни я изпълняваха. Парите за защита, харчени в НАТО, се усилват за девета поредна година през 2023 година - с невижданите 11%.

 

 

" Тази година укрепихме връзките с Индо-Тихоокеанския район и страни в Европейски Съюз отвън НАТО, сподели Столтенберг. Имаме договорености за нараснала оперативна съгласуемост, НАТО контракти покупко-продажби за милиарди оръжия. "

 

" Две трети от хората в алианса желаят да продължи помощта за Украйна. " Това " е значимо, тъй като по-голямата част от поддръжката идва от страни от НАТО ", сподели Столтенберг. От оповестения отчет и изследванията на публичното мнение към него следва, че изключения са единствено България, Гърция, Чехия и Унгария, където несъгласните да се оказва помощ са повече от съгласните (при 50% от респондентите в България дали отговор с " не " и 45% - с " да " на въпроса би трябвало ли да се помага). В Северна Македония и Словения делът им е идентичен, малко под 50% и в двете групи.

Подкрепата - за пръв път включваща и ракети с по-голям обхват (SCALP/Storm Shadow и единодушие за изтребители F-16) - " оказа помощ на Украйна да оцелее като суверенна страна, само че ѝ би трябвало още помощ, и то в този момент ". " Съюзниците би трябвало да носят бързо, всеки ден закъснение има последствия на бойното поле в Украйна. Това е сериозен миг и би била историческа неточност да позволим Путин да завоюва. Би било рисково за всички нас. "

Украйна в този момент е по-близо до НАТО от всеки път, а алиансът се разшири с две страни от началото на войната, сподели Столтенберг.

 

Попитан не е ли неуспех това, че на Украйна свършват мунициите, той назова ставащото огромно предизвикателство. " Затова руснаците съумяха да отбележат някакъв прогрес в последните седмици и месеци... Но посланието е, че (украинците - бел. ред.) не са сами. Европейски Съюз и Канада оферират помощ, само че всички би трябвало да създадат повече и ни трябват дълготрайни задължения. "

Къде е България

 

България не е измежду покрилите задачата за разноски за защита през миналата година. От 31 страни (днес са 32, само че Швеция се причисли едвам тази година след свалянето на турското несъгласие и ратификацията на Унгария) това са създали единствено Дания, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Англия и Съединени американски щати. Към тях следващата година удостовери, че ще се причисли, и Норвегия.

 

Според отчета България е похарчила 1.173 милиарда $ за защита през 2023 година, или 1.87% от Брутният вътрешен продукт, при 1.31% (643 млн.) през 2014 година
Същевременно на глава от популацията за същата година страната е отделила 181 $ през 2023 година при 89 преди 10 години. Това съгласно таблицата е най-ниската стойност в Европейски Съюз (следва Румъния с 200), по-ниски са числата единствено на западнобалканските страни отвън блока.

 

Над 52% от тези средства са за военнослужещи, 29 на 100 - за значима военна техника, 16.7 - за интервенции, поддръжка и други разноски, 1.4 - за инфраструктура.

 

Страната се загатва като една от осемте дружно с Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, където има 8 изцяло функциониращи многонационални бойни групи. " Тези бойни групи работят в тясно съдействие със силите в съответните си страни домакини и се поддържат от амбициозна стратегия за извършения, фокусирана върху широкомащабни сюжети за групова защита ", се споделя в отчета. " Съюзниците демонстрираха, че могат да укрепят бързо групите до равнището на бригада, и това сподели готовността на НАТО да отбрани всеки сантиметър от територията си. "

 

Предстоят доста задания, някои от които Столтенберг загатна на конференцията. Например паралелно с повишението за разноските за защита е належащо да се преодолее фрагментирането в отбранителната промишленост на обособените страни членки. Предстои на процедура да се приложи проектът за подсилване на отбранителната промишленост в съдействието на държавни управления и компании.

Нужно е да се избегне дублирането на функционалности сред Европейски Съюз и НАТО в залагане на задачите за качествата на страните. " Не може Европейски Съюз и НАТО да дават разнообразни цели на качества на страните членки, единствено една институция би трябвало да го прави и това е задачата на НАТО. "

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР