В Източното Средиземноморие Гърция е изправена пред casus belli, заплаха

...
В Източното Средиземноморие Гърция е изправена пред casus belli, заплаха
Коментари Харесай

Гърция пред заплаха от война с Турция, ако упражни суверенните си права

В Източното Средиземноморие Гърция е изправена пред casus belli, опасност от война, в случай че упражни суверенните си права “, съобщи гръцкият външен министър Никос Дендиас в изказване късно в четвъртък след среща със своя американски сътрудник Антъни Блинкен, предава турското издание Daily Sabah.

„ Трябва да кажа, че Гърция е изправена пред ежедневни провокации “, твърди той.

„ Гърция се ангажира да позволява разногласията с дипломация и постоянно в сходство с интернационалното право “, добави Дендиас.

По-рано Гърция разшири съглашението за защита със Съединени американски щати дни, откакто ратифицира обособена договорка с Франция във време на високо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие.
свързани новини1755на 04.10.2021
Споразумението, подписано във Вашингтон, бележи задълбочаване на връзките на Съединени американски щати с дълготраен европейски съдружник, макар възходящия фокус на администрацията на американския президент Джо Байдън върху Азия.

Гърция и Съединените щати подписаха петгодишно удължение на Споразумението за взаимно съдействие в региона на защитата, което се възобновява всяка година от 1990 година насам, с разбирането, че то ще остане в действие за неопределен срок по-късно, в случай че нито една от двете страни не даде двугодишно предупреждение.

Също по този начин продължава разширението на достъпа в Гърция за американските войски, чийто главен център е базата на НАТО в залива Суда на Крит.

Подписвайки съглашението, държавният секретар Антоний Блинкен назова Гърция „ мощен и благонадежден съдружник “ и посочи помощта на гръцките бойци в Афганистан.

Нито Блинкен, нито гръцкият външен министър Никос Дендиас категорично не загатнаха Турция, само че Атина предходната година започва амбициозна стратегия за закупуване на оръжия след морско противостояние със съдружника си от НАТО.

В същото време се усилва напрежението и към противоречивите води сред гърци и турци в Източното Средиземноморие след няколко месеца на релативно успокоение.

Миналата седмица източници в администрацията на кипърските гърци, представени от локалните медии, отхвърлиха апелите на Анкара да спре изследванията на проучвателен транспортен съд южно от разделения остров. Корабът Nautical Geo беше почнал предходната седмица ултразвуково проучване на морското дъно южно от пристанищния град Лимасол.

След това командването на турските военноморски сили отблъсна изследователския транспортен съд, когато той навлезе във водите, върху които претендира Турция, оповестиха източници от Министерството на защитата след случая.

Турция изпрати сондажни кораби с боен конвой за изследвания на континенталния шелф, като акцентира, че тя и така наречен Турската република Северен Кипър (ТРСК) имат права в района. За да понижи напрежението, Турция изиска разговор, с цел да се подсигурява „ справедливото шерване на ресурсите в района “.

Друго терзание за управлението в Анкара е огромното усилване на гръцката войска в последните години.

Въпреки че сподели, че няма желание да влиза в конкуренция във въоръжаването със своя комшия и съдружник по НАТО Турция, неотдавна Гърция разгласи закупуването на три нови фрегати „ Белхара “ от Франция с опция за още една. В идващите няколко години Атина чака да бъде приключена модернизацията на над 80 изтребителя F-16 в Съединени американски щати, а предишния месец гърците купиха 24 френски изтребителя „ Рафал “, 8 от които - нови.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР