В Източна Европа властите често прекрачват в полето на авторитаризма

...
В Източна Европа властите често прекрачват в полето на авторитаризма
Коментари Харесай

Найден Зеленогорски: Парламентът трябва незабавно да възстанови пълноценното си функциониране

В Източна Европа управляващите постоянно прекрачват в полето на авторитаризма и употребяват антидемократични практики. За страдание България не е изключение от тази наклонност.
Въвеждането на второ равнище на локално самоуправление е основно значимо за България и е един от главните акценти в политическите ни цели, съобщи пред медии в София ръководителят на съдружие „ Достойнството на един народ ” (ДЕН) Найден Зеленогорски.
За нас свръхконцентрацията на власт и пари в България крие заплаха и може да докара до уклони към авторитаризъм и тирания. Този модел би трябвало да бъде разрушен през промени на Конституцията и основаване на мощни райони с директен избор на районен шеф и районни препоръки.
„ Тези райони ще създават нормативни актове и реализират ръководство в границите на своята територия и ще имат опция да образуват личен бюджет, да организират своя данъчна и капиталова политика. ”, посочи политикът.
Той подчертава, че неведнъж от ДЕН са предложили 20 % от налога върху приходите на физическите лица, работещи на територията на общината, да остават непосредствено в общинските бюджети .
Осъществяването на финансова децентрализация ще подсигурява нужните доходи за реализиране на мощна локална власт на общините и районите, и ще докара до бързо превъзмогване на големите междурегионални разлики в качеството на живот в страната.
В последна сметка локалната власт и второто равнище на локално самоуправление са оптимално покрай хората в процесите по взимане на решения и ръководство на общините и районите, те могат да реагират доста по-адекватно, в сравнение с хората в министерските кабинети, уточни Зеленогорски като добави, че моделът на старите и проспериращи демокрации, към които се стремим е тъкмо подобен.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР