В Израел също се готвят за предсрочни парламентарни избори -

...
В Израел също се готвят за предсрочни парламентарни избори -
Коментари Харесай

14 годишният Моше - вундеркинд на политическите анализи

В Израел също се готвят за предварителни парламентарни избори - четвъртите за последните две години. Любопитно е, че измежду анализаторите на политическите процеси в страната, които са канени от огромни и авторитетни медии в Израел, е и едно 14-годишно момче - Моше Гринберг. За него споделя. Ето какво разяснява младият политолог в особено изявление за радиото:
" И без пандемията времето, в което живеем, не може да се назова обикновено. Преди 2 години министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху употребява различията в ръководещата коалиция и провокира избори. Но след изборите не съумя да сформира държавно управление. Същото се случи и при третия избор, когато направи смайваща коалиция с най-големия си съперник. Но като виждам партиите, които се готвят да се кандидатират на четвъртите избори, ми се коства, че и пети път ще се гласоподава ".
Има ли възможност след четвъртите избори да се стигне до вълнения като в Америка?
" Вече 9 месеца при нас има антиправителствени демонстрации, само че обстановката не е като в Америка. Ако Тръмп е споделил на своите последователи: „ изборите са фалшифицирани, излезте на улицата “, повода е, че това са първите американски избори, извършени при нови правила, поради епидемиологичната обстановка. Това усилва усещането за операция. Мисля, че Израел незабавно би трябвало да реши въпроса по какъв начин ще гласоподават болните от Covid-19 и тези, които са в карантина. За благополучие, до тогава по-голямата част от популацията би трябвало да е имунизирано. Освен това, за разлика от Тръмп, Нетаняху е доказвал, че може с достолепие да напусне заемания пост. Дори да има подозрения в резултатите, той би запазил достолепие и надали ще прибегне до такава прекаленост, като се опълчи на акта за промяна на властта ".
Протестите в Израел са разнообразни, добавя ученикът.
" Пред резиденцията му са тези към половин милион израелци, които непосредствено споделят: не желаеме да си нашият министър председател. Те са ядосани от свадите за корупция и напън върху медиите, по които се чакат правосъдни чувания. На други места се стачкува по стопански аргументи. Заради незадоволителните ограничения на държавното управление в поддръжка на дребния и междинния бизнес, културата и спорта по време на епидемията. Протестите са огромни, само че не те смъкнаха кабинета, а вътрешно-коалиционните раздори. Въпреки това се надявам митингите да се отразят на изборните резултати ".
Напоследък стана съвременно всеки ден да се появяват нови партии, основно в левия и в центристкия набор. Това е добре за Бенямин Нетаняху, който си набелязва възможни бъдещи сътрудници от тези, които биха прескочили бариерата за влизане в Народното събрание, акцентира Моше Гринберг:
" Тези, които ще минат бариерата съгласно мен ще са някогашният съдружник на синьо-белите Яир Лапид, сегашният кмет на Тел Авив Рон Хулдаи, социалистите на Мерец и мощно отслабените синьо-бели, които се люшкат по всички страни в социологическите проучвания. Трябва тъкмо да обмислен стъпките си, преди да предадат описите си в изборната комисия и да помислят какви комбинации на съдействие да основат, с цел да запазят най-малко част от електората си. Има партии в дясното пространство, като тази на преселниците от някогашния Съветски съюз, на Авигдор Либерман, които ясно споделят, че не биха управлявали дружно с Нетаняху и са потвърдили, че си държат на думата. Не изключвам в дясното пространство да образуват ползи комбинации ".
През август Нетаняху се нуждаеше от гласове в Кнесета за пробутване на значими за него закони. Някои от Арабските партии го поддържаха, тъй като за тях пък беше значимо да защитят стопански електората си.
" Те желаят да бъдат част от израелското общество. Нетаняху даде обещание да ги поддържа в борбата против арабските престъпни групировки, за понижаване на насилието в арабските селища. Даде им бюджет за тази битка. В същото време оказа помощ за намиране на работни места за арабското население макар рецесията. За разлика от левите партии, не им споделя, че са му съдружници, а че ще им помогне да бъдат почтени жители в израелското общество. Друг значим детайл за завоюване на доверието им са подписаните неотдавна споразумения за нормализация на връзките с значими страни от арабския свят. Всички помнят, че преди пет години Нетаняху подкани последователите си с думите: " бързайте да гласувате, тъй като арабите прииждат с рейсове към изборните секции ". Тогава това даде резултат. Но незабавно след изборите той се извини пред арабските жители на страната. Цялата предходна акция на Бени Ганц бе под лозунга " единствено не Биби " (Нетаняху). Но когато влезе в държавното управление, не се извини на излъганите си гласоподаватели. Преди всички избори Нетаняху изкарва по един заек от шапката си ", добави Моше Гринберг.
В целия свят елементарните хора не имат вяра на политиците си. Но рецесията в доверието не е толкоз дълбока, щом на последните избори гласоподаваха 70 % от израелците.
" Дори в Съединени американски щати хората не просто гласоподаваха, а чакаха на дълги опашки макар риска от заразяване с Covid-19. Хората имат вяра не в политиците, а в демокрацията. Но и при нея има недостатъци. Нашият парламент е със 120 депутати и постоянно приемането или отхвърлянето на даден закон зависи от един единствен глас. Нещо повече, този единствен глас е задоволителен да се образува или смъкна държавното управление ".
Бени Ганц, водачът на " Синьо-белите " си обезпечи благосклонностите на медиите в предизборната акция, само че когато влезе в ръководството, те бяха най-яростните му критици. Израелската публицистика е справедлива и мощна.
" Заедно с това политиците доста добре знаят, че информационна прегръдка през днешния ден може да се трансформира в удушаваща хватка на следващия ден. А какво е независимост на словото? Гледам какво се случи с Тръмп в Туитър. Блокирали са го вечно. Виждам хора, които крещяха, че желаят независимост на словото, а се радват, че са запушили устата на Тръмп. Свобода на словото не е единствено когато на теб ти е комфортно. Тези, които желаят да има независимост на словото, би трябвало да са нащрек. Днес запушват неговата уста, а на следващия ден - твоята. Самият факт, че на мен, малолетен и от религиозно семейство, ми се дава право да си кажа мнението, демонстрира, че израелската публицистика има огромен прогрес в свободата на словото. Но би трябвало да гледаме какво става по света, с цел да не се случи и с нас. Канят ме в студията и във вестниците не с цел да изкрещя, че " царят е гол ". Възрастни коментатори не липсват, освен това интелигентни и положителни, само че канят и мен, тъй като съм предстоящ гласоподавател и всяка позиция е значима ", посочи Моше Гринберг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР