В изпълнение на предприетите засилени мерки от страна на Българската

...
В изпълнение на предприетите засилени мерки от страна на Българската
Коментари Харесай

БАБХ установи втора партида яйчен прах от Германия, замърсен с фипронил

В осъществяване на подхванатите засилени ограничения от страна на Българската организация по сигурност на храните бе открита нова партида яйчен жълтък на прахуляк, доставена от Германия. След изработен лабораторен разбор беше открито съществуване на фипронил над допустимите равнища.

От новата наранена партида в България са доставени общо 500 кг яйчен жълтък на прахуляк. Почти цялото количество - 407 кг е налично и възбранено в склада-получател. То е ориентирано за заличаване. Вложени в преправка са към 93 кг яйчен жълтък на прахуляк и е създаден към 12 500 кг сладолед. Той също е възбранен и е изтеглен от пазара.

На 28.08.2017 година Европейската комисия удостовери направеното от БАБХ уведомление по системата за бързо предизвестие RASSF като следващо деяние. С това всички страни членки са осведомени, че и друга партида яйчен жълтък на прахуляк е нечиста с фипронил и е публикувана на общия европейски пазар.

Същевременно за недопускане на българския пазар на нечисти с фипронил яйца и яйчни артикули, сега се правят инспекции на фермите за рандеман на яйца, на складовете за търговия с яйца и яйчни артикули, на предприятията за произвеждане и преправка на яйчни артикули в страната. Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни артикули с генезис Европейски Съюз, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за неявяване на замърсяване с фипронил ще бъде подложена на лабораторен разбор. Аналогични ограничения се ползват и към производителите на яйца и яйчни артикули с български генезис. Вече е разполагаем първият резултат от разбор на яйца с генезис Полша, който е негативен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР