В изпълнение на Директивата за нивото на минималните работни заплати

...
В изпълнение на Директивата за нивото на минималните работни заплати
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: МТСП категорично не застава зад позицията, че размерът на минималната работна заплата трябва да бъде замразен

В осъществяване на Директивата за равнището на минималните работни заплати и груповото трудово договаряне Министерство на труда и обществената политика подсигурява пространството и времето за обществения разговор, а точно - договарянето сред работодателските и синдикалните организации. В момента текат доста дейни полемики, най-различни разновидности за критериите, които в България могат да образуват в бъдеще размера на минималната работна заплата. Това сподели министърът на труда и обществената политика в оставка Иванка Шалапатова в предаването „ Лице в лице " по бТВ.

МТСП не е предоставяло съответно предложение за новия механизъм. Такива оферти постъпват от членове на работната група. „ МТСП изрично не застава зад позицията, че размерът на минималната работна заплата би трябвало да бъде замразен. Напротив, ние желаеме през обществения разговор синдикалните и работодателските организации да вземат поради освен един аршин, а да се регистрира и продуктивността на труда ", съобщи министър Шалапатова.

От 2 млн. 29 млн. 418 000 души работят на минимална работна заплата, като 10% от всички заетите лица са така наречен „ работещи небогати ". „ Когато се дефинира размерът на минималната работна заплата би трябвало да се заложат такива механизми, че да има и групово трудово договаряне, и положителни работни места, само че в това време и продуктивността на служащите да бъде висока ", акцентира общественият министър.

МТСП работи интензивно по активиране на демотивираните, безработните лица или тези с ниска степен на подготовка. „ Те са обект на грижа от наша страна и като благоприятни условия за придобиване на подготовка и преквалификация. Ние не можем да продължаваме по този метод - да бъдем дестинация за нископлатена работна ръка, работната мощ да не има компетенциите, които бизнесът търси, и в един миг да имаме над 200 000 работни места, за които няма работна ръка сега ", разяснява министър Шалапатова.

Последната стратегия за претовареност на хора в неравностойно състояние е на стойност 224 милиона лв. и към този момент 780 заявки са подадени от работодатели, разгласи тя.

През 2023 година Агенцията по заетостта е съумяла да задейства с 38% повече стопански неактивни лица по отношение на 2022 година

Само през предходната година са издадени 25 000 разрешителни за работа на чужденци у нас по отношение на 10 000 разрешителни през 2022 година, добави тя.

Бюджетът за 2024 година на МТСП е с 24 милиона лв. по-голям. Това разрешава за пръв път от шест години да бъде нараснала месечната поддръжка за фамилии с деца с увреждания. 15 милиона лв. са вложени в дейни ограничения на пазара на труда. Много повече са вложенията в обществени услуги, за жертви на принуждение и хора в уязвимо състояние, изясни Иванка Шалапатова.

бТВ, „ Лице в лице "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР