В изоставените места има нещо колкото мистично и плашещо, толкова

...
В изоставените места има нещо колкото мистично и плашещо, толкова
Коментари Харесай

Най-красивите изоставени места на планетата

В изоставените места има нещо колкото мистично и плашещо, толкоз и красиво.
 Гуатапе, Нуук, Шефшауен, Ханава и кои са най-цветните градове на планетата
Кои са най-цветните градове на планетата

Отправяме се на пъстро околосветско странствуване

И с цел да ни потвърдят тъкмо това, от Conde Nast Traveler са подбрали цели 45 лишени от човешко наличие кътчета на планетата. Ние обаче обръщаме внимание на най-забележителните измежду тях и споделяме 10-те най-красиви съгласно нас.

С горделивост можем да отбележим, че в листата ни попада и място в България, което е много евентуално и да сме посещавали.

Тиандученг, Китай

Може и да наподобява на фотография на постапокалиптичен Париж, само че не е. Тиандученг е в действителност квартал в Китай, който е дребно копие на френската столица. Амбициозният (но към момента нереализиран) план е издигнат през 2007 година и напълно предстоящо, включени са и емблематичните за Париж Шан-з-Елизе и Айфеловата кула.

Улиците на китайския Париж обаче към момента са пусти, въпреки 10-те хиляди, изхарчени за издигането му. За да разкрие цялата си хубост обаче, на мястото са му нужни и поданици, несъмнено.

Корабокруширалият транспортен съд SS Ayrfield, Сидни, Австралия

В началото на XX век заливът Хоумбуш е бил промишлен кръстопът на Сидни, цялостен с кораби, транспортиращи въглища и петрол. Това довежда до замърсяването на водите, само че с този проблем австралийците се оправят още през 2000 година

Районът в този момент е изцяло функциониращо жилищно предградие и в него към момента могат да се видят белезите от индустриалното му минало. Впечатляващо хубав е да вземем за пример корабокруширалият транспортен съд SS Ayrfield. Той е ръждясал и зарязан, само че пък за сметка на това като по знамение е целият обраснал с мангрови дървета.

Кеникот, Аляска

Миньорският град се намира в националния парк Wrangell-St. Elias, на чиято територия са издигнати болница, пързалка за кънки, тенис корт, а даже и мандра.

Повечето от постройките обаче са изоставени от към 60 години, някои от които наподобяват като че ли всеки миг ще се разрушат. Въпреки това обаче в града има непокътната хубост. През 1998 година националната паркова работа в Аляска придобива доста от постройките и земите на Кеникот. Благодарение на това е построен център за гости, а залата за отдих там е разполагаем за наемане за събития.

Колманскоп, Намибия

Поглеждайки по какъв начин наподобява в този момент, надали бихме предположили, че през 1908 година градът в Намибия е бил място за рандеман на диаманти. След като обаче жителите му откриват още диаманти в прилежащ южен регион, Колманскоп последователно се трансформира в зарязан.

Сега къщите му са цялостни с пясъци, само че загадъчната хубост на града е оценена от киноиндустрията и запечатана в сцените от няколко кино лентата.

Остров Хашима, Япония

Някога Хашима е бил най-гъсто обитаемият остров в света. За страдание в този момент обаче е изцяло празен. Хората избират да се реалокират на остров Нагасаки, незабавно щом тъкмо под него намират находище на въглища.

Любопитно е, че на Хашима са били издигнати жилищни комплекси особено за миньорите и служащите, само че след изчерпването на ресурсите са си тръгнали, оставяйки един нереален град от скали и бетон посред океана.

City Hall Subway, метрото в Ню Йорк, Съединени американски щати

Сводести тавани и полилеи на спирка на метрото? Да, в Ню Йорк това е допустимо и даже е било осъществено, когато станция City Hall е открита през 1904 година Тя е проектирана от Рафаел Гуаставино и до ден сегашен се намира тъкмо под кметството.

Вече не се употребява обаче, защото по-късно се появява станцията на Бруклинския мост, която обезпечава много по-бързо пътешестване. То е очевидно много по-предпочитано измежду пасажерите. Затова в този момент станция City Hall е изоставена и може единствено за малко да бъде забелязана до момента в който влакче на метрото от друга линия минава около нея.

Остров Дисепшън, Антарктика

Дисепшън е туристическа атракция в замръзналите острови на Антарктика, прочут със своята изоставена китоловна и изследователска станция. Интересно е, че китоловната станция в действителност е изоставяна доста пъти сред 1931 и 1969 година заради вулканични изригвания, оставяйки след себе си изхвърлените на брега лодки и ръждясали котли, които се виждат през днешния ден.

Изоставеното място може да бъде прегледано от искащите туристи. Късметлиите измежду тях пък могат да видят даже и пингвини.
 Дисепшън - антарктическият остров, зарязан в руини
Островът на заблудата в Антарктида

Интересната история на остров Дисепшън

Крако, Италия

Градчето е учредено през VIII век и се издига на рид в Италия. За историята му се знае, че в продължение на няколко века е преживявало тежки събития - трусове, войни и чума. Това, което обаче дефинитивно принуждава жителите да се изтеглят от Крако, е било свлачището от 1963 година

За страдание градчето към този момент последователно се разпада, само че към момента е известно място за гости. От май до октомври даже се организират няколко годишни религиозни фестивала, а в останалото време от годината туристите могат да прегледат скалистите гледки и руините на Крако на мира.

Плаж Вароша, Кипър

Вероятно е и да не сме чували, само че кипърският плаж Вароша в миналото е бил известна дестинация за звезди като Бриджит Бардо. Курортното градче обаче е било изоставено по време на турската инвазия в Кипър през 1974 година и жителите му по този начин и не се завръщат в него. Причината за това се крие в местоположението му. Крайбрежният курорт се намира единствено на три километра от буферната зона на Организация на обединените нации, която разделя гръцки и турски административни области.

Набързо евакуиран през 70-те, в гаражите на града към момента стоят остарели към този момент коли, а облекла " красят " витрините на магазините.

Паметник Бузлуджа, България

Паметникът на Бузлуджа е издигнат към края на Студената война от българския комунистически режим, който се надява постройката да служи като изтъкнат и формален щаб на Българската комунистическа партия.

 Хошимин, Лондон, Пунта Кана, Ню Йорк, Мюнхен, Албания, Барбадос и местата, които да посетим тази есен
Къде да пътуваме тази есен

От Балканите, през Карибите, та чак до Азия

Сградата наподобява на НЛО, а тогава атмосферата са я допълвали плакати на Ленин и Маркс, както и таванът с алена звезда. Сега обаче Бузлуджа е изоставена - затворена е още от 1989 година насам.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР