В изказването си той конкретно визира Полша и полските лидери,

...
В изказването си той конкретно визира Полша и полските лидери,
Коментари Харесай

Путин: Полско-литовско-украинската връзка може да се използва за окупиране на Украйна

В изявлението си той съответно засяга Полша и полските водачи , които разчитали, под чадъра на Северноатлантическия алианс да образуват коалиция, която да се намеси в спора с Украйна и да " откъсне по тлъсто парче " и да си върнат това, което те смятат за свои исторически територии в актуалната Западна Украйна.

И предизвести, че Русия ще отговори на всяка една експанзия против Беларус по всевъзможен начин, с които разполага, както и ще има отговор на проектите за окупация на Западна Украйна ".

Путин съобщи това откакто ръководителят на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин рапортува, ч е Полша може да вкара надзор в западните територии на Украйна, като разположи свои войски там . Наришкин се базира на информацията, с която разполага СВР, че " публична Варшава последователно стига до разбирането, че никаква западна помощ за Киев не е в положение да поддържа Украйна за задачите, които бяха включени в тази помощ ". " Нещо повече, идва осъзнаването, че въпросът за провалянето на Украйна е единствено въпрос на време ", добави той.

" Не мога да не разясня преди малко казаното и известията, които се появиха в пресата за проекти за основаване на някакво по този начин наречено полско-литовско-украинско формирование. Тоест не става дума за някакво скупчване на наемници - има ги задоволително и те се унищожават, а за постоянно, добре сплотено, оборудвано военно формирование , което се възнамерява да се употребява за интервенции на територията на Украйна ", сподели Путин.

" Включително за сякаш гарантиране на сигурността на модерна Западна Украйна, само че в действителност, в случай че наричате нещата с същинските им имена, за следваща окупация на тези територии. В последна сметка вероятността е явна - в случай че полски елементи влязат да вземем за пример в Лвов или други територии на Украйна, те ще останат там. И ще останат вечно ", уточни съветският президент.Конкретно в изявлението си Путин засегна Полша и полските водачи, които разчитали, под чадъра на Северноатлантическия алианс да образуват коалиция, която да се намеси в спора с Украйна и да " откъсне по тлъсто парче " и да си върнат това, което те смятат за свои исторически територии в актуалната Западна Украйна.

Урок по история за Полша

Според Путин " в това няма да има нищо ново ". Той напомни, че след провалянето на Германия и нейните съдружници вследствие на Първата международна война полските елементи са окупирали Лвов и близките земи, които тогава принадлежат на Австро-Унгария.

" Полша, подстрекавана от Запада, се възползва от нещастието на Гражданската война в Русия, анексира някои от историческите съветски провинции. Нашата страна, която тогава беше в сложна обстановка, беше принудена да подпише Рижкия контракт през 1921 година и в действителност да признае отхвърлянето на нейните територии ", сподели Путин.

И продължи, че също така още преди 1920 година Полша превзема част от Литва - региона на Вилна, който включва актуалния Вилнюс.

" Изглежда, че дружно с литовците те се бориха против по този начин наречения съветски империализъм, само че щом се появи опция, те незабавно " отрязаха " парче земя от своите съседи ", означи съветският президент.

Също по този начин, напомни той, " Полша също взе участие в разделянето на Чехословакия вследствие на Мюнхенското съглашение с Хитлер през 1938 година ", като изцяло окупира Цешинска Силезия.

" През 20-30-те години на предишния век в така наречен Източни кръстове на Полша - а това е територията на Западна Украйна, Западна Беларус и част от Литва - беше осъществена жестока полонизация (придобиването или налагането на детайли на полската просвета -  б. р.) и асимилация на локалните поданици, бяха потиснати националните култури и православието ", сподели Путин.

Той напомни по какъв начин " вследствие на това е завършила такава нападателна политика за Полша " - загубата на самостоятелност и държавност през 1939 година, които по-късно са възобновени " значително с помощта на Съветския съюз ". Освен това, продължи президентът на Руската федерация, " западните територии на днешна Полша са подаръкът на Сталин за поляците ".

" Нима нашите другари във Варшава не помниха за това? Ние ще ви го напомним ", добави съветският водач.

И предизвести, че Русия ще отговори на всяка една експанзия против Беларус по всевъзможен начин , с които разполага, както и че ще има отговор на проектите за окупация на Западна Украйна. Изявлението си Путин прави на оперативно съвещание на Съвета по сигурност на Руската федерация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР