В избирателните списъци строго погледнато от гледна точка на законодателството

...
В избирателните списъци строго погледнато от гледна точка на законодателството
Коментари Харесай

За изборите да се използват списъците по настоящ адрес, предлага наблюдател на ЦИК

В изборните описи строго видяно от позиция на законодателството проблем няма, а има инструмент, който неприятно се употребява от години. Това съобщи пред News.bg заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов по въпроса дали е неотложно осъвременяването на изборните описи.

След като в деня след вота на 2 октомври от Националната статистика показаха данните от последното броене на популацията. Припомняме, че съгласно - толкоз, колкото и съгласно изборните описи имат право на глас.

Манов изясни, че българската гражданска регистрация, върху която се основават изборните описи борави с две понятия - непрекъснат и сегашен адрес на всеки български жител. Постоянен адрес за разлика от по този начин известното нормално значение на думата не е мястото, където лицето непрекъснато живее, а е мястото, където е вписан в регистъра на популацията. Всички български жители без значение къде живеят имат непрекъснат адрес единствено и само на територията на България. Просто да сменяем прилагателното " непрекъснат " с регистърен адрес и ще отпадне чувството за някаква неточност, посочи Манов.
 ЦИК ще ревизира в ГРАО дали има непозволено дали своят вот
ЦИК ще ревизира в ГРАО дали има непозволено дали своят вот

Ще бъдат проверявани всички дали своят вот

Регистърният адрес включва над 8 млн. български живи жители, които имат издадено ЕГН, където и да са родени, където и да живеят. Вече имаме и второ разбиране като сегашен адрес и това е адресът, на който живее съответното лице, разясни Манов. Проблемът и въпросът със описите е, че се вършат по непрекъснат адрес и по тази причина се включват 6.5 млн. пълнолетни жители. Това са всички български жители, за които страната знае, че съществуват, където и да живеят по света.

Според Манов за основаването на изборните описи в случай че вместо регистърният по непрекъснат адрес, се употребява този по сегашен адрес, то от 6.5 млн. с право на глас, гласоподавателите ще паднат под 6 млн. за живеещите в страната, ще има и други 800 000 за живеещите отвън страната.

Предложенията за учредяване на описите по сегашен адрес вместо по непрекъснат се вършат при всяка стратегия за смяна на Изборния кодекс. Това чисто и просто е въпрос на три линии в Изборния кодекс. Защо не се пипат тези три линии, Манов съобщи, че не знае, може би, с цел да не лъсне очевидното - има до милион гласоподаватели, които не са показани в Народното събрание от своя изборен регион.
 11 845 се обрисува все още да са секциите в страната за изборите на 2 октомври
11 845 се обрисува все още да са секциите в страната за изборите на 2 октомври

10 474 ще са машините за вота в страната, 539 - в чужбина

Стефан Манов настоя като се каже А, да се стигне и до Б, с цел да се сътвори целият комплекс от ограничения, които да подобрят изборната база. Но и акцентира, че актуалното положение - неизчистени изборни описи - не значи, че изборите са фалшифицирани.

Празни позиции в листата за попълване от злонамерена комисия отново ще има, като описите не могат да се изчистят изцяло и напълно. Ако една комисия е решила да злоупотреби, в края на изборния ден постоянно ще има позиции в листата на хора, които не са пристигнали, и които могат да бъдат изгласувани, сподели Манов.

Машинният избор разрешава да се избегне този проблем. Машината, с цел да изгласува повече хора, би трябвало да има деяние в хода на изборния ден. Машината затруднява прибавянето на глас на несъществуващи хора.

" Да не смесваме проблемите. Проблемите с доверието в изборния развой, не значат безусловно действителна опция за замяна на вота. Ние би трябвало да насърчаваме доверието в изборния развой, обяснявайки тези неща на хората. В последна сметка този, който не гласоподава, той способства за това да бъде по-малко законна институцията и да се разрушава доверието в изборния развой ", сподели още Стефан Манов.

За извършените предварителни, Манов уточни, че това са избори, които удостоверяват, че последните промени в Изборния кодекс през юли 2021 година са удачни, навременни и са се утвърдили във времето. За него като избирателен специалист било значимо да се види още веднъж триумфът на изборната технология и като организация, и като машинен избор. " От политическа позиция това бяха напразни избори, тъй като виждаме, че съотношението на силите не се промени коренно и още веднъж сме в същата патова обстановка ", разяснява Манов.

По отношение на проблемите с машините на изборите и надписът " Дневникът е фалшифициран " на някои от тях, Манов изясни, че с техническите недостатъци в машините се получава един резултат на " празния ефир " и казусът се преекспонира.

" Дефектираха 30 машини от съвсем 12 000 машини, а особено дефектът и визира 5 машини. ЦИК към момента проучва, само че от получената информация от доставчика " Сиела " става въпрос за извадени флашки в процеса на преноса на машините, при което машината, която има вътрешни отбрани, смята, че е изработен опит да бъде нарушена програмата ѝ за работа и по тази причина издава това известие ", изясни Манов.

Манов уточни, че по-интересното е да се разбере за какво има няколко машини, на които хеш кодът не е правилен. Това значи, че зареденият програмен продукт по някакъв метод не се е заредил вярно или в някои детайли от него имало разлика с подписания от ЦИК формален програмен продукт. Там е забавно да се проучва какви е повода, загатна Манов.

Хеш кодът е една верига от цифри, която споделя, че всичко, което е заложено в машината е едно към едно еднообразно с това, което ЦИК е определило като крайна версия на софтуера.

обаче остават пренебрежимо дребни и демонстрират в действителност какъв брой е сигурна технологията и че няма изгубен избор.

Той даде образец, че с изключение на у нас, с машинно гласоподаване са дали своят вот 156 млн. бразилци само и единствено с машини, като го вършат от години. Да се твърди, че единствено по нашите български земи не могат да виреят машините и единствено по нашите български земи хората са тъпи и не знаят по какъв начин да ги употребяват, то е обидно, уточни Манов. " Бразилия, страна от Третия свят гласоподава с машини на всички места по джунглите, по савани, по всички вероятни кътчета и с хора, чиято просветеност за какво да е по-малка или по-висока от българската. Как може да се акцентира това като мотив ", добави още Манов.
 Гласоподавателите надвишават 20 пъти жителите в някои региони на Благоевградско
Гласоподавателите надвишават 20 пъти жителите в някои региони на Благоевградско

Причината - записаните македонци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР