В Италия, пожари обхванаха остров Сицилия и полуостров Гаргано в

...
В Италия, пожари обхванаха остров Сицилия и полуостров Гаргано в
Коментари Харесай

Пожарите в Сицилия взеха 3 жертви, 2000 души са евакуирани от Пулия

В Италия, пожари обгърнаха остров Сицилия и полуостров Гаргано в област Пулия прочут като " шпората на италианския Ботуш ". Това предадоха от БНР.

Много е тежка обстановката в и към Палермо, където жертвите са към този момент 3 – две възрастни дами и един мъж, а ранените са четирима – пожарникари и лесничеи.

Пламъците обхванали покрайнините на Палермо от преди едно денонощие засегнаха и някои от кварталите на града, където изгоряха къщи.

Гори и едно от сметищата на града и поради мощния вятър за пожарникарите е мъчно да овладеят обстановката.

Въздухът е нетърпим за дишане и хората са помолени да не излизат на открито. Пожари обгърнаха още региони към градовете Трапани, Месина, Катания, Сиракуза и остров Пантелерия.

Граждани стачкуват поради дефицита на избавителни екипи и на самолети за гасене на пожари.

Министърът на гражданска отбрана и някогашен регионален шеф на Сицилия Нело Музумечи сподели, че " В някои елементи на Сицилия са били открити устройства предизвикващи пожар, заради което тези палежи може да се считат са умишлени ".

" Това не е за първи път и освен за Сицилия ", посочи той. Пламъци обгърнаха и националния парк " Гаргано " в област Пулия.

Евакуирани са над 2000 туристи от хотелски комплекси в морския град Виесте.

Междувременно в Хърватия се пробват да потушат пожари южно от град Дубровник. Силният вятър обаче пречи на потреблението на самолети. Огънят обхвана открита повърхност на 12 километра от града. В битката със стихията вземат участие към 130 огнеборци, а локално издание оповестява, че пожарите са провокирали експлоадирането на мини на непосредствен рид, останали от войната в някогашна Югославия. Пожар избухна и в региона на Сплит, където на терен работят 65 пожарникари и три самолета.

В Португалия стотици огнеборци се пробват да потушат пожар в естествен парк край курортния град Кашкаиш. Там огънят също е разпалван в допълнение от мощните ветрове. Общо 600 пожарникари с близо 200 автомобила и самолети се пробват да овладеят пламъците. Кметът на Кашкаиш съобщи, че някои от локалните поданици са били евакуирани като защитна мярка, само че няма потърпевши, нито наранени домове.

В Алжир държавната телевизия заяви, че пожарникарите са съумели да овладеят горските пожари по средиземноморското крайбрежие на страната. Огънят взе 34 жертви и провокира затварянето на два гранични пункта със прилежащ Тунис.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР