В историческа стъпка Европейският парламент ще изправи Комисията пред съда

...
В историческа стъпка Европейският парламент ще изправи Комисията пред съда
Коментари Харесай

Историческо решение: ЕП ще съди ЕК заради 10,2 млрд. евро за Унгария

В историческа стъпка Европейският парламент ще изправи Комисията пред съда за изплащането на 10,2 милиарда евро за Унгария. Това се случва, откакто предишния декември ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен отблокира фондовете на Европейски Съюз за Будапеща, които бяха замразени заради корупция и опасения за върховенството на закона. 

Този ход пристигна преди решаваща среща на върха, на която унгарският министър председател Виктор Орбан заплашваше да провали общата позиция на блока за Украйна, заяви " Политико ".

Комисията по правни въпроси на Народното събрание се събра при закрити порти нощес, с цел да реши да съди изпълнителната власт на Европейски Съюз за това, което съгласно нея е нарушаване на задължението ѝ да пази парите на данъкоплатците от корист. 

Комисията поддържа решението с 16 членове " за ", един " срещу " и нито един въздържал се. Изплащането предишния декември беше необятно подложено на критика от евродепутатите и даже от чиновници на Комисията като знак, че Брюксел се поддава на изнудването на Орбан, съобщи БГНЕС.

На 14 март водачите на политически групи в Екологичен потенциал ще се срещнат, с цел да дадат дефинитивна зелена светлина на ръководителя Роберта Мецола да заведе Европейската комисия в съда преди крайния период на 25 март.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР