В Истанбул е открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни

...
В Истанбул е открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни
Коментари Харесай

Първата в Европа биорафинерия е открита в Истанбул след инвестиция от €6 милиона

В Истанбул е открита първата в Европа биорафинерия с негативни въглеродни излъчвания. Съоръжението ще създава авиационно гориво от водорасли, като това става допустимо с поддръжката на Европейски Съюз, предават локалните медии.

Чрез биорафинерията Турция цели да понижи потреблението на изкопаеми и невъзобновяеми запаси за енергийни потребности в изискванията на климатична рецесия. Рафиренията е построена в кампуса на влиятелния Босфорски университет.

" Роснефт " купува от Shell рафинерия в Германия

Предприятието получава съветски нефт Urals по тръбопровода " Дружба "

Рафинерията е с повърхност от 2500 квадратни метра в кампуса на университета. Тя употребява водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за произвеждане на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Проектът има бюджет от 6 милиона евро, като Европейски Съюз покрива 85% от плана, показва Анадолската организация. Останалата част се покрива от министерството на индустрията и технологиите в границите на неговата стратегия Конкуретни браншове.

Програмата, която се финансира взаимно от Турция и Европейски Съюз, включва поддръжка за икономическо развиване посредством разширение на опциите на инфраструктуртата за проучвания и на дребните и междинни предприятия.

Министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк разяснява пред турските медии, че " биорафинерията ще създава доста артикули, от които Турция има потребност, и че биогоривото, получено в рафинерията, ще се употребява за самолети, като по този метод ще се ограничи зависимостта от вноса на енергийни запаси и ще се понижат въглеродните излъчвания ".
 Американската Attis влага €80 милиона в цех за биогорива в Сърбия
Американската Attis влага €80 милиона в цех за биогорива в Сърбия

Съоръжението би трябвало да е готово след година и половина и да обезпечава приблизително 1500 евро заплата на 160 чиновници

Той добави, че се планува потребление на биогорива, които ще бъдат създадени в рафинерията, от националната самолетна компания Turkish Airlines.

" Ние желаеме Turkish Airlines да извърши първия си полет с потребление на биогориво отсам преди края на 2022-а година ", акцентира министърът.

Биорафинерията разчита напълно на вятърна сила за потребностите от електричество.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР