В Испания снощи имаше сблъсъци и протести след решението на

...
В Испания снощи имаше сблъсъци и протести след решението на
Коментари Харесай

Сблъсъци и протести в Испания след решението на Санчес да амнистира сепаратистите

В Испания нощес имаше конфликти и митинги след решението на настоящия министър председател Педро Санчес да даде прошка на каталунските сепаратисти, заяви Българска национална телевизия. Вчера социалистическата партия разгласи, че ще получи поддръжка за сформиране на държавно управление от водача на сепаратистите Карлес Пучдемон.

В подмяна Мадрид няма да преследва близо 1400 каталунци. Припомняме, че през 2017 година водачите на каталунското сепаратистко придвижване предизвикаха най-голямата конституционна рецесия в Испания от десетилетия, когато проведоха референдум за самостоятелност, който Мадрид назова противозаконен.

Законът за амнистията беше от основна значимост за приемането на парламентарна поддръжка от каталунските сепаратисти при гласуването на втория мандат на Санчес. След постигнатото съглашение с Пучдемон и районния министър председател Пере Арагонес, Санчес си подсигурява 173 гласа „ за “ и се надява, че ще получи още три за реализиране на безусловно болшинство.

Обявеното през вчерашния ден решение е опция за слагане на завършек на политическата рецесия в която е Испания от юли. Тогава предварителните парламентарни избори бяха извоювани от опозиционната Народна партия, която не съумя да сформира държавно управление. Така мандатът стигна до Педро Санчес.

Но яд и отчаяние седми ден огласят улиците на Мадрид и други испански градове. Хиляди съперници на концепцията каталунските сепаратисти да влязат във властта и стачкуват.

От Народната партия упрекнаха Педро Санчес, че е подготвен на всичко, с цел да остане на власт. Остана единствено да получи поддръжката и на дребната Баска националистическа партия. Другата седмица следва проектокабинетът му ще бъде гласуван в Народното събрание. Ако до 27 ноември Испания няма държавно управление, Народното събрание ще бъде разхлабен, а страната ще отиде на нови избори през януари.

Алберто Нунес Фейхоо, водачът на Народната партия, заяви на конференция в Мадрид, че главните опозиционни партии приготвят огромни дейности на „ гражданска опозиция “ против съглашението.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР