В интервю за телевизионния канал „Контра“ министърът на външните работи

...
В интервю за телевизионния канал „Контра“ министърът на външните работи
Коментари Харесай

Коцияс: Заев прие името Северна Македония, решен е и въпросът с Конституцията

В изявление за телевизионния канал „ Контра “ министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс разяснява телефонния диалог Заев - Ципрас. И до момента в който македонският министър председател не разкри никакви детайлности за диалога с гръцкия си сътрудник, първият посланик на Атина направи обществена изява, с която хвърли светлина върху обстановката.
Съгласно думите му, Заев е приел новото име на страната да бъде „ Северна Македония “, решен е и въпросът за Конституцията – освен това по самодейност на Скопие, отбелязва македонското електронно издание „ Курир “.
Коцияс акцентира, че в понеделник е направена „ решителна стъпка “, визирайки телефонния диалог сред министър-председателите на двете страни.
„ Ако договарянията завършат на следващия ден (вторник, 12 юни – бел. р.), диалогът за името ще бъде приключен ", акцентира ръководителят на гръцката дипломация. „ Той (Заев) избра това, което желае, към този момент го направи “, добави Коцияс.
Външният министър на Гърция разкри, че името Северна Македония е определено персонално от Заев , а от предложенията на американския посланик Матю Нимиц Вардарска Македония е било отказано от Скопие, а Македония (Скопие) и Илинденска Македония - от гръцката страна . На масата за договаряния бяха показани още разновидностите за Горна Македония, Нова Македония и Северна Македония. Заев обаче е избрал името Северна Македония, съобщи Фокус.
В изявлението Коцияс приказва и за смяна на Конституцията на Македония, както и на името на Македонската православна черква. „ Решихме казуса с конституцията и съм разчувствуван, че казусът е решен по самодейност на Скопие. Мисля, че Църквата ще бъде наречена Охридска архиепископия - историческо име, което тази черква носи с епохи ", разясни Коцияс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР