В интервю за Събота 150 на БНР бившият американски посланик

...
В интервю за Събота 150 на БНР бившият американски посланик
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: Тръмп помага на Путин, нанася вреда на САЩ

В изявление за " Събота 150 " на БНР някогашният американски дипломат у нас Джеймс Пардю, който в следствие - до 2008 година, беше и заместник-помощник общоприет секретар на НАТО, разяснява положението на трансатлантическите връзки 70 години след основаването на алианса, написа Dir.bg. Той разяснява и изострянето на връзките сред НАТО и Русия след обявеното от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп отдръпване от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват. Тръмп даде на Москва период до 2 февруари да унищожи арсенала си - три дивизиона, от системи с крилати ракети " Новатор " 9М729, способни да носят нуклеарни бойни глави. В същото време " Ню Йорк таймс " написа, че Тръмп неведнъж е заявявал в стеснен настойнически кръг, че има желание да изтегли Съединени американски щати от НАТО.

" Администрацията на Тръмп в действителност обтегна връзките ни, само че по-добре да оставим това настрани. Северноатлантическият съюз през днешния ден е по-голям от всеки път, изключително за Съединените щати. Защото светът е доста по-сложен. Съединените щати имат и други, даже значими съдружници, само че нищо не е по-важно за сигурността ни от нашите връзки с демократичните страни в Европа. И това е символизирано по най-хубавия метод от участието в НАТО, сподели Пардю.

Той означи, че в НАТО не за първи път има разлики.

" Имали сме различия и преди. Имаме и в този момент поради президент, който от време на време се изявява необичайно. Но мисля, че американците, сериозните експерти по външна политика и национална сигурност в Съединените щати схващат изцяло какъв брой е значима НАТО за нашата сигурност и какъв брой е значимо огромните демокрации - Европа, Канада и Съединените щати, да работят дружно общите си ползи. "

- НАТО евентуално ще би трябвало да се промени по някакъв метод. Но смятате ли в действителност, че вместо това да се случи, алиансът ще бъде погубен от Тръмп посредством преустановяване на участието на Съединените щати?

" Аз съм някогашен американски посланик и офицер от армията. Затова ми е доста неловко да съм сериозен към американския президент пред неамериканска публика. Но би трябвало да съм. Защото, както безспорно знаете като българин, постоянно доста непосредствено съм изразявал това, в което имам вяра. А в тази ситуация имам вяра, че този президент нанесе голяма щета на значимите ни

интернационалните връзки. В Съединените щати също се изказах доста остро против това, което той прави. Съобщено беше, че е казвал в стеснен кръг нещо за евакуиране от НАТО и аз разгласих в едно американско издание апел Конгресът да вземе ограничения, с цел да предотврати такова нещо. Той постоянно пресилва нещата. Смята, по някакъв метод, че може да окаже напън на други държавни управления да създадат каквото той желае. В случая - да заплащат повече. Но неправилното му отношение по отношение на НАТО и обидното държане към европейските съдружници е обидно и за толкоз доста американци, в това число за мен. Защото е контрапродуктивно. "

Джеймс Пардю не счита за допустимо Тръмп да изтегли Съединените щати от НАТО. Така би провокирал неотложно голям пожар. Защото това би било опасност за националната сигурност на Съединени американски щати.

- Държавният секретар Майк Помпео изяснява държанието на президента като един тип водачество в необратимо изменящия се свят. Но коства ли си цената за това да е накърняването на доверието измежду съдружниците даже единствено със споменаване на опция Америка да напусне алианса?

" Не знам дали той схваща изцяло какви вреди нанася. Не наподобява да му е ясно, че когато обиждаш президента на дадена страна, обиждаш и самата страна. И че това има политически последици за въпросния водач. Но мисля, че европейските жители, също както американците, схващат, че това напрежение в връзките може и да продължи известно време, само че в полза на всички ни да продължим да си сътрудничим и да запазим алианса. И това ще стане.

Трябва да кажа, че съгласно мен администрацията на Тръмп към този момент изпуска пара и че към този момент, въпреки и малко, може да се види краят на всичко това. Или на изборите през 2020-а, или по-скоро - посредством парламентарни процедури в Конгреса. И се надявам европейците да имат самообладание и да схващат, че голямото болшинство от американците имат вяра, че би трябвало да са свързани с европейските демокрации. "

- Смятате ли, че методът, по-който администрацията на Тръмп се пробва да реши казуса със спазването на Договора за ракетите със междинен обхват от страна на Русия, е верният?

" Русия предприе някои нападателни дейности, нарушавайки едностранно този контракт, както и в Украйна. Оказват напън в Балтийските страни и на други места. Затова Съединените щати би трябвало да реагират. Не съм нуклеарен пълководец и не съм сигурен дали има по-добра опция от опасност от евакуиране от контракта. Но определяно би трябвало да се отговори на измененията в политиката на Русия. Надявам се да се работи дружно с европейските ни съдружници, тъй като те безспорно са наранени от казуса.

С враждебното си отношение към европейските съдружници на Съединените щати Тръмп оказва помощ на Путин. Въпреки това Европа към момента е в американския ъгъл на кръга. Но май Турция към този момент не е, а тя е доста значима членка на НАТО.

Поведението на Доналд Тръмп по отношение на Русия и връзките му с Владимир Путин са изумителни. Никой не може да ги разбере изцяло, макар че са обект на следствие. Смущаващо е за хора като мен - доста експерти по интернационалните връзки и сигурност, които следим Русия от години и нямаме никакви илюзии кои са ни приятелите и съдружниците. Русия е наш стратегически съперник. И Путин дава ясно да се разбере, че това е по този начин. Затова не знам за какво Тръмп се държи като негов другар, само че го прави. "

Джеймс Пардю разяснява и приемането на Преспанското съглашение.

" Аз съм в цялостен екстаз. Много съм удовлетворен от резултата от гласуването в гръцкия парламент, който беше последната крачка към решаването на този спор за името. Това беше доста тежък за решение проблем от тези две страни. Но в този момент се отварят вратите пред Северна Македония за участие в НАТО и в следствие за Европейския съюз. Това е огромно достижение, което най-после консолидира новите страни на Балканите с демокрациите в Централна Европа и в Северноатлантическия съюз. Чудесно достижение!

Искам особено да похваля двамата водачи. Изискваше се големи лидерски качества и храброст от премиера Ципрас и премиера Заев да сключат това съглашение. Изненадващото е, че върху тях имаше избран напън да го създадат, само че не като намесите на интернационалната общественост в предишното в споровете в района. Затова тези двама водачи заслужават голямо почитание за това, което реализираха. Аз доста се веселя и за България. Защото Заев се обърна към Гърция да решат разногласието за името, само че и България и Македония съумяха да подобрят и връзките между тях. "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР