В интервю за предаването 12+3“ по БНР Елена Йончева потвърди,

...
В интервю за предаването 12+3“ по БНР Елена Йончева потвърди,
Коментари Харесай

Елена Йончева предизвика дискусия в Европейския парламент по темата за върховенството на закона в България

В изявление за предаването „ 12+3 “ по БНР Елена Йончева удостовери, че Европейският парламент ще организира полемика по тематиката за върховенството на закона в България и изрично опроверга опитите на ръководещите да внушат, че става въпрос за регулярна полемика. Йончева посочи, че точно по нейно гледище Групата на Социалистите и Демократите в Екологичен потенциал е внесла предложение за сходна полемика.
Дискусията ще се организира в границите на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). „ Това е огромен пробив, тъй като ще имаме опция да приказваме искрено какво се случва в България. Успяхме да включим сходна точка в дневния ред макар съпротивата на Европейската национална партия, т.е макар съпротивата на ГЕРБ.

Прокарването на тази точка беше дълъг развой. В началото на месец юни имах и двустранна среща с еврокомисар Вера Юрова, в чийто сектор е Механизмът за съдействие и оценка. На базата на диалога ни мога да заключа, че механизмът към момента е в действие за България и той не е бил публично преустановен. “, разяснява Йончева. Според нея, тематиката за България към този момент е в полезрението на специфичната мониторингова група на Екологичен потенциал по правата на индивида и върховенството на закона. Йончева уточни, че в Екологичен потенциал се обмисля и резолюция за положението на върховенството на закона. „ Преди година тематиката за върховенството на закона се свеждаше единствено до Унгария и Полша. Следеше се и обстановката в Малта и Словакия в светлината на двете убийства на проверяващи публицисти в тези страни. В последния месец обаче България също е обект на полемики “.

Йончева напомни, че на 12.06 е внесла и писмен въпрос до Европейската комисия по отношение на положението на антикорупционните промени в България. Въпросът й е бил подсилен от водещи депутати от Групата на Социалистите и Демократите, в т.ч заместник-председател на Европейския парламент. „ Процедурата изисква и задължава Комисията да даде публична информация. За да се внесе подобен писмен въпрос, с цел да имаме поддръжката на останалите сътрудници, отново се изискваше време да разбираем какво се случва в България с обстоятелства. Тук се работи капка по капка, малко по малко, само че в един миг чашата се цялостни и тази капка от горната страна дава резултат. “

Йончева уточни още, че приготвя писмо дружно с сътрудниците й от българската делегация на социалистите до Европейската комисия, в което да осведомят каква е същинската обстановка в България. Йончева внася и взаимно с Радан Кънев и вербален въпрос, който задължава Европейската комисия да показа отговори в пленарна зала. „ Има значими дела, в които политическите разлики нямат значение. Аз се веселя, че за една такава самодейност привлякохме поддръжка от противоположни политически групи. “, разяснява Йончева.

Йончева акцентира, че дебатът за върховенството на закона в България ще бъде доста значим, тъй като това е борба за самостоятелна и обективна правосъдна система, борбата против корупцията и борба за медийната независимост. „ Тези тематики са огромна рана за българското общество, която занапред би трябвало да се лекува. Аз не считам, че с тръгването на държавното управление на Борисов внезапно ще можем да преодолеем тази рецесия. Тепърва борбата ще стартира в България, без значение кои сили дойдат на власт в страната. Това ще изисква старания както на българските политици в София, по този начин и на тези в Брюксел.

Упорството на държавното управление да не подава оставка, да оцелее на квалифицирания избор от Българска социалистическа партия с вярата да направи огромен ремонт по-късно е нереална вероятност. Голям ремонт с господин Борисов е неосъществим. Единственото пояснение на нежеланието да подадат оставка е страхът. Те се опасяват от правдивост, опасяват се от това, че ще има гласност на всичко, което са правили. “

„ Друго, което успяхме да създадем – сега сме подписали писмо до Шарл Мишел, ръководител на Европейския Съвет, дружно с мои сътрудници от групата на Социалистите и демократите. Настояваме всички държави-членки, в т.ч и България да са обвързани със положението на върховенството на закона при разходването на европейски средства. “, добави още Йончева.

Тя добави, че в персонално отношение към момента не се усещам задоволена от резултатността, тъй като следва доста работа. „ Относно борбите, които водих и в България считам, че нашата партия (БСП) трябваше да бъде още по-последователна. Темите, които аз сложих, за нарушаванията при построяването на пътищата, инфраструктурните планове, там, където са големите корупционни практики, трябваше да продължат. Имах едночасова среща с генералния шеф на ОЛАФ. Злоупотребите могат да бъдат показани и потвърдени. Едно действително проучване на пътищата може да бъде направено. “, разяснява Йончева.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР