В интервю за Евроактив премиерът Кирил Петков заяви, че с

...
В интервю за Евроактив премиерът Кирил Петков заяви, че с
Коментари Харесай

Никола Димитров: Ние сами настояваме българското искане да стане европейско

В изявление за Евроактив министър председателят Кирил Петков съобщи, че с премиера Димитър Ковачевски ще изпратят общо писмо до Брюксел, с което да изискат вписването на българите в македонската конституция да стане европейско изискване и за неговото осъществяване да подсигурява Брюксел.

Значи ние самите настояваме българското искане да стане европейско, написа в профила си във Facebook някогашният македонски вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.

„ По-нататък Петков приказва за някаква нужда от правна отбрана за етническите българи у нас – нещо, което към този момент е конституционно обезпечено за всички македонски жители, без значение от тяхната етническа принадлежност “, продължава с поста си Димитров.

„ Ако такова писмо бъде изпратено, държавното управление на процедура би се обвързало с нещо, за което няма пълномощия по конституция (промяна на конституцията се прави от Народното събрание с 80 депутати). И второ, ние наново вършим отстъпки, без да имаме съглашение по значимите за нас въпроси в казуса с България като чист македонски език в преговорната рамка “, написа някогашният вицепремиер.

Това или води към изцяло победен/пораженчески контракт, или към усложняване на всяко съглашение в бъдеще, тъй като с тази тактичност е ясно, че единствено значителните за нас въпроси ще останат нерешени, счита той.

Следователно, с цел да има тази стъпка обикновена логичност, България в същото писмо би трябвало най-малкото да се ангажира да одобри рамката, в която няма да има (допълнителни) пояснения за македонския език, наред с останалите основни за македонската страна детайли, както да вземем за пример фактът, че нашите дейности в Съвета на Европа по никакъв метод не може да бъдат третирани като интервенция във вътрешните работи на България.

Основният въпрос е дали това е обезпечено?

Искрено се надявам да е по този начин. Защото без такава гаранция това освен би било осъществяване на още едно тяхно искане без каквато и да е възвръщаемост, само че е еднакво на национално проваляне, цитира коментара БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР