В интервю за АФП Тихановска определи референдумите“ за анексиране, организирани

...
В интервю за АФП Тихановска определи референдумите“ за анексиране, организирани
Коментари Харесай

Тихановска: Ангажирането на беларуската армия срещу Украйна би било политическо самоубийство

В изявление за Агенция Франс Прес Тихановска дефинира „ референдумите “ за анексиране, проведени от Русия в четири окупирани украински района, като „ фалшификати “, целящи да показват на руснаците някаква победа, откакто „ блицкригът на Кремъл се провали “.

 

„ Всички видяха, че армията на Кремъл не е толкоз мощна, колкото се говореше, кралят е гол, никоя естествена страна няма да признае това гласоподаване “, съобщи тя в коридорите на конгреса на английската Лейбъристка партия в Ливърпул.

 

Тихановска сподели още, че даже Лукашенко да реши да изпрати войски в поддръжка на силите на Кремъл, „ беларусите ще дезертират или ще избягат “, тъй като усещат „ непосредственост “ с Украйна, написа Българска телеграфна агенция. „ Но в случай че той реши да намеси нашата войска, това ще бъде еднакво на политическо самоубийство за него “, посочи тя, като увери, че „ даже поддръжниците на режима и съдружниците на Лукашенко са срещу войната в Украйна “.

 

Кремъл е главният съдружник на режима на Лукашенко, който е на власт от 1994 година и разреши на съветската войска да употребява територията на страната във военната атака против Украйна. Тихановска изрази опасения, „ че нуклеарно оръжие може да бъде употребявано от територията на Беларус “, което е било официално позволено от „ по този начин наречения референдум “ предходната година.

 

„ Това би било злополука “, акцентира беларуската опозиционерка, която избяга в прилежаща Литва след президентските избори през август 2020 година, които разгласи, че е спечелила. Това докара до началото на протестно придвижване в цялата страна.

 

Лукашенко е „ в доста нестабилна позиция “, сподели Тихановска и увери, че дисидентското придвижване е основало „ голям брой точки на напън “ и е употребило непреки средства, с цел да се обърне към елита и армията. „ Ще пристигна време, когато военните, Комитет за Държавна сигурност (на СССР), ще застанат на страната на народа “, съобщи тя.

 

„ Виждаме, че политиката на Лукашенко кара нашата страна да загуби своята самостоятелност, суверенитет и самото битие на нашата нация е заложено на карта “, акцентира Тихановска.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР