В интервю, публикувано в полския Газета Виборча“, политологът Иван Кръстев

...
В интервю, публикувано в полския Газета Виборча“, политологът Иван Кръстев
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Никой вече не вярва, че Москва има какво да предложи

В изявление, оповестено в полския „ Газета Виборча “, политологът Иван Кръстев декларира, че методът, по който европейците са реагирали на войната в Украйна, е позитивна изненада за него, оповестява Дойче Веле.

„ Европейските държавни и държавни ръководители внезапно направиха нещо, което никой не беше очаквал от тях – опълчиха се на Русия. Те отрязаха достъпа до съветските първични материали, а гласоподавателите даже ги поддържаха. Нещо повече: поддръжката за Украйна освен не понижава, а се усилва. И през днешния ден повече европейци имат вяра, че успеха на Украйна е по-важна от бързия завършек на войната “,.посочва политологът
Увеличи се доверието към Европа
Според Кръстев европейското единение е нараснало доверието към Европа като цяло. „ Днес гледат на Европейски Съюз като на по-голяма мощ, в сравнение с преди войната “, показва той. Според него мъчно е да се планува какъв тъкмо ще е изходът от войната.

„ Според мен една украинска победа би имала две измерения: едно териториално и едно, което е обвързвано със сигурността. Украинската победа ще значи, че украинците за първи път сами ще дефинират ориста си и икономическото си развиване – за първи път настрана от Русия, за положително или за неприятно “, акцентира Кръстев.

Във връзка с предстоящата напролет или лятото украинска атака (в рамките на която украинците ще се опитат да реализират победа, с цел да принудят Русия да преговаря), Иван Кръстев декларира, че не би бил сюрпризиран, в случай че се стигне до трагична ескалация, „ защото през днешния ден и двете страни считат, че са подобрили позициите си. А най-важното при определянето на границите ще е това, което се е случило на бойното поле “, споделя Кръстев.
Консенсусът за раздор с Русия е доста необятен
В изявлението, обещано за „ Газета Виборча “ и препечатано от „ Ди Велт “, политологът акцентира, че след една година война Путин евентуално е съумял да убеди някои от своите сънародници в това, че Русия е била нападнатата страна, само че не и останалите европейци.

„ Дори тези, които не изпращат оръжие, не имат вяра, че Русия е жертва. Затова европейският консенсус за раздор в връзките с Москва е доста необятен “, споделя той.

Иван Кръстев е внимателен в прогнозите си за бъдещия международен ред след края на войната и споделя, че сигурно няма да има никакво завръщане към старите връзки. Новият ред, съгласно него, не би трябвало да е безусловно по-лош или по-добър, само че просто ще е друг.

„ В Европа обаче, Русия е ликвидирана за генерации напред. Анкетите сочат, че даже в страни, които са другарски настроени към Русия, както и в обичайните антиамерикански кръгове никой към този момент не има вяра, че Москва има какво да предложи. Онази Русия, която мнозина смятаха за опция на Запада, към този момент я няма “, разяснява Кръстев.
Поляризация или фрагментация на света?
Според политолога не Путин е разрушил открития ред след края на Студената война – Кръстев твърди, че той се е бил изчерпал още по-рано: „ Путин единствено устрои погребението на този ред. А от това Русия по-скоро ще загуби “, показва Кръстев, който обаче счита, че са вероятни и други сюжети – според от това дали Китай няма да застане зад Русия, което би довело до доста огромна световна поляризация. Но може и вместо до поляризация, да се стигне до фрагментация на света. „ Всички благоприятни условия са открити, а кои от тях ще се наложат, зависи от доста неща, в това число от такива, които са отвън нашия надзор “казва политологът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР