В интервю пред румънския вестник Libertatea шефът на НАП Румен

...
В интервю пред румънския вестник Libertatea шефът на НАП Румен
Коментари Харесай

Румен Спецов пред Libertatea: Правим пълна ревизия на голяма петролна фирма, свързана с Русия

В изявление пред румънския вестник Libertatea шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов разкри, че данъчните служби работят интензивно по инспекция на българския бизнес на съветския петролен колос „ Лукойл “.

“Ще ви дам образец от региона на петрола, по която работим от няколко месеца. Намерихме огромна петролна компания, която повече от 10 години регистрира единствено загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е съветска, само че към нея има цялостен куп компании, в това число български.

Парите циркулират сред тях по подобен метод, че облагите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без облага, когато сте колос на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – по какъв начин е допустимо това? “, изяснява Спецов в изявлението пред румънското издание, което е преведено на български от “E-вестник”.

Той отхвърля да спомене дирено “Лукойл “, само че на българския пазар няма друга огромна съветска петролна компания, за която Спецов би могъл да приказва. В момента Комисията за защита на конкуренцията прави инспекция против съветското сдружение по сигнал за корист с господстващо състояние, подаден от „ ОМВ България “.

Шефът на Национална агенция за приходите споделя пред румънците, че е напуснал данъчната работа през 2015 година, когато нямал никаква вяра за ситуацията в нашата страната.

“Управляващата тогава партия ( ГЕРБ) – дясната партия на Бойко Борисов) контролираше всичко, по какъв начин да кажа, на процедура бяха основали лична страна.

Старата политическа класа беше измислила своя лична страна. Ръководех отдел за битка с измамите в Национална агенция за приходите, само че към този момент не можех да работя. Тази година, когато си спомниха за мен, пристигнах, тъй като почувствах, че в България си пробива път нова вяра. Познавах данъчната институция от вътрешната страна, познавах хората. Ето за какво съумях да се придвижа по-бързо. Имах доверието на директния си шеф, министъра на финансите (Асен Василев), а моите хора имаха моето доверие и поддръжка “, изяснява Спецов.

Той споделя, че не е уволнил хора в Национална агенция за приходите, само че е върнал някои от старите хора на други позиции.

“Всички те бяха ориентирани към огромния бизнес, а не към дребните бизнесмени, които данъчните служби задушаваха преди. Такава беше политиката ни: дребните, свръхконтролирани. Големите момчета – нищо. Сигурно са давали подкупи, нали разбирате “, изяснява Спецов.

По думите му, той не е човек, който е влезнал в политиката, с цел да печелят пари.

“Двамата от Харвард” (Кирил Петков и Асен Василев) имат сполучлив бизнес, те са милионери. Семейството ми към момента живее в Дубай. Дойдохме да свършим работа, а не да печелим за себе си. (…) Подходът на нашите данъчни управляващи към този момент е доста по-твърд, по-целенасочен и праволинеен към злоупотребите и корупцията. Не е загадка, че икономическият напредък се реализира автоматизирано, когато злоупотребите и корупцията са лимитирани “, изяснява шефът на Национална агенция за приходите.

Той разкри, че началното равнище на възнаграждение в българските данъчни служби е 700 евро чисто, плюс тримесечни бонуси. Ръководител на отдел получава 2000 евро и бонуси. Спецов изяснява, че до момента никой не му се е обаждал, с цел да му оказва напън, само че е получил закани против фамилията му.

“Казаха ми, че ще убият фамилията ми. Беше ми предадено посредством медиатори. На собствен ред разговарях с министъра на финансите, а по-късно и с нашите секрети служби. Те откриват източника на опасността “, споделя Спецов. Според него абсурдът с продадената от него компания на малоимотно лице е “политическа подигравка “.

“Опитаха се да ме компрометират по няколко метода. Срещу мен се водеше голословна онлайн акция. Това въобще не е по този начин. Няма такова нещо като това, което те споделят “, споделя Спецов.

От публични данни в Търговския указател и в обществени описи на Национална агенция за приходите е видно, че на 13 април 2016 година Спецов е продал своята компания „ Гранекс Трейдър “ ЕООД на малоимотно лице. Това се случва няколко седмици, откакто на 17 март 2016 година на Спецов е връчен инспекционен отчет от Национална агенция за приходите за открити отговорности сред 1 и 1.5 милиарда лева след извършена данъчна проверка.

След разкритията, оповестени първо от уеб страницата Bird, Национална агенция за приходите и Министерството на финансите излязоха с пояснение, че Спецов е придобил дял във компанията, откакто напуща Национална агенция за приходите през 2015 година, продава го след година, а отговорностите към фиска са открити по-късно, освен това са за остарял интервал.

Дължимата сума, която към днешна дата е в размер на 1.134 млн. лева, продължава да стои неплатена и на процедура е несъбираема. Като началник на Национална агенция за приходите Спецов сега има задачата да събира сходни просрочени отговорности, само че на този стадий явно не може да събере дълга на някогашната си компания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР