В интернет продължава разгорещена дискусия за сблъсъка на наземни роботи

...
В интернет продължава разгорещена дискусия за сблъсъка на наземни роботи
Коментари Харесай

СВО изведе противодействието на щурмовите дронове на ново равнище

В интернет продължава разгорещена полемика за конфликта на наземни роботи и БПЛА в зоната на СВО. Според осведомени източници Русия първа в света е употребила група щурмови роботизирани системи в действителни бойни условия. Какви са характерностите на тези роботи и по какъв начин тяхното развиване може да промени обстановката на бойното поле?

В Бердичи (ДНР) се е провело полево тестване на нова роботизирана платформа. Това оповестява военният специалист Борис Рожин в канала си в “Телеграм ”. Той разказа това събитие като „ първата офанзива на щурмови дронове в историята “. По думите му машините са поддържали главните армейски формирования, осигурявайки потискането на позициите на съперника.

Оборудването е инсталирано с модули АГС-17, известни още като „ Пламък “. Това е 30-мм автоматизиран гранатомет на. Отбелязва се, че по време на борбата са били изстреляни към няколкостотин снаряда. Според специалистите машините са посочили положителни резултати.

„ Дроновете съумяха да продължат да работят даже в условия, при които загубите на персонален състав и скъпо съоръжение от вражеския огън биха били неизбежни “, акцентира Рожин. Опитът, насъбран в потреблението на оръжията, ще бъде взет поради при по-нататъшното произвеждане и развиване на роботизирани платформи за нахлуване.

Отбелязва се, че случилото се е сходно на „ първата танкова офанзива по време на Първата международна война “. Експертите считат, че една сполучлива проследявана база може да обезпечи по-големи благоприятни условия както за нападателни, по този начин и за поддържащи интервенции. По-специално, става дума за превозване и слагане на мини, евакуация на ранени и превозване на разнообразни товари и съоръжение.

„ В бъдеще такива платформи ще заемат своето място на бойното поле. Въпреки обстоятелството, че сходни разработки има в Съединени американски щати, Англия и Китай, Русия първа употребява група щурмови дронове в действителна война “, прецизира Рожин. Той приключва бележката си с сбитата фраза, че „ бъдещето към този момент е настъпило “.

Любопитно е, че украинската страна трябваше да признае новостта на съветските разработчици. Така каналите в “Телеграм ”, близки до ВСУ, оповестиха, че 47-а бригада, която разполага с танкове “Леопард-2 ” и “Ейбрамс ”, бойни машини на пехотата “Брадли ” и самоходни оръдия, ненадейно трябвало да търси АГС-17 благодарение на ФПВ-дронове, което породи разгорещена полемика за битката сред наземни роботи и дронове.

„ Безпилотните апарати са извънредно перспективно направление в развиването на военното инженерство. Вече използвахме нещо сходно в Сирия. Роботизирани системи за огнева поддръжка помогнаха на нашите бойци по време на боевете. Още тогава тези установки се оказаха доста ефикасни ”, сподели военният специалист Алексей Леонков.

„ Разбира се, безпилотните апарати имат няколко преимущества при осъществяване на щурмови интервенции. Първо, заради тяхната висока маневреност и относително дребен размер, за врага е доста по-трудно да ги удари, в сравнение с група бойци. Второ, с тяхна помощ е допустимо по-ефективно да се потискат огневите точки на съперника “, акцентира събеседникът.

„ В Бердичи, явно, транспортните средства са придружавали бойците от съветските въоръжени сили, действайки като тип авангард. Възможно е в бъдеще да забележим още доста сходни интервенции. От друга страна, ВСУ бяха принудени да се съсредоточат върху рисковата техника, като по този метод отклониха вниманието си от главните елементи “, прецизира той.

„ В същото време опциите за създаване на щурмови дронове са колосални. Те са основани въз основата на модулна система. Това значи, че към тях може да се свърже необятна гама съоръжение, адаптирайки го към разнообразни типове задачи. Те могат да служат като целеполагане за артилерия. Освен това е допустимо да бъдат оборудвани с дребни системи за Противовъздушна отбрана и радиоелектронна битка “, счита специалистът.

„ В бъдеще това ще направи дроновете по-автономни. Тази иновация не отхвърля съществуващите функционалности за поддръжка. Но посочените усъвършенствания ще оказват помощ на машините да прикриват по-добре нашите бойци. Перспективите са в действителност големи, а дроновете би трябвало да се модернизират в сходство с потребностите на фронта “, акцентира събеседникът.

„ Важно е, че започва процесът на роботизация на военните дейности. В бъдеще би трябвало да работим и върху основаването на евакуационни и транспортни дронове. Това направление освен ще избави живота на хиляди бойци, само че и доста ще промени обстановката във връзка с логистиката. След като заемат избран регион, бойците ще могат да получават муниции посредством механична „ доставка “, споделя Леонков.

Използването на щурмови дронове край Бердичи е значимо и значимо събитие, склонен е военният специалист Максим Климов. „ Трябва да работим за възстановяване на тази технология с ускорени темпове. Нашият зложелател и неговите съдружници създават сходни мостри. Не може да им се разреши да имат преимущество в нововъведенията “, предизвестява той.

„ Имаме работа с гражданска война в наземните борби. Преди БПЛА осигуряваха качествена смяна в спора във въздушното пространство. Положихме добра основа, с цел да сме в крайник с напредъка. Но за Русия е кардинално значимо да бъде в челните редици на този развой на рационализация на борбите “, акцентира събеседникът.

„ Трябва да увеличим производството на наземни щурмови дронове, защото те доста опростяват някои интервенции. Движейки се пред човешките обединения, те притеглят вражеския огън върху себе си, помагайки за спасяването на голям брой животи на елементарни бойци “, отбелязва специалистът.

„ Това дава на нашите бойци времево преимущество. Докато другата страна на спора е заета с елиминирането на транспортни средства, щурмоваците могат да се възползват от прозореца на опцията, който се е отворил. Всяка минута на бойното поле има значение. Допълнителен четвърт час може доста да повлияе на целия ход на борбата в несъмнено направление ”, разяснява той.

„ Освен това дроновете имат голям капацитет за усъвършенстване. На тях към този момент се инсталират дребни системи за радиоелектронна битка. Теоретично разследващото съоръжение и информационните модули могат да бъдат прикрепени към рамата на транспортното средство. Следователно опциите за тяхното потребление в границите на спор са в действителност огромни. И ние също би трябвало да развиваме това направление на инженерната мисъл “, обобщава Климов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед36235Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед41886Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед58206Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед44891Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед34434Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед549065Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178884Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137062Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122398Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92445Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР