В интернет може да намерите много съвети за това как

...
В интернет може да намерите много съвети за това как
Коментари Харесай

По-отстъпчиви - по-интелигентни!

В интернет може да намерите доста препоръки за това по какъв начин да бъдете издръжливи и да не се отказвате от фантазиите си макар неуспехите. За всички е ясно, че устойчивостта е потребно качество, когато става въпрос за постигането на триумф в живота и бизнеса. Скорошно прочуване на Харвард обаче демонстрира, че когато устойчивостта се трансформира в непримиримост, човек заплаща скъпа цена.

В поредност от опити, разказани на уеб страницата на Harvard Business Review, проучвателен екип на университета открива, че смяната на мнението и отстъпчивостта в действителност може да прави хората да наподобяват по-интелигентни, до момента в който настойчиво придържане към дадена позиция ви кара да изглеждате некомпетентни. С други думи, смяната на мнението при появяването на нови обстоятелства и данни е знак за просветеност, а не уязвимост.

Представете си, че пробвате да привлечете вложители във вашия бизнес и в даден миг ви споделят нещо, което опонира на изказвания от вашата презентация. Какъв е най-хубавият поход в този случая? От една страна, приемането на новата информация и смяната на вашата позиция може да ви накара да изглеждате ненадеждни и зле осведомени. От друга страна, пренебрегването на действителността несъмнено не е част от формулата за реализиране триумф.

Това е извънредно сложна обстановка, само че с помощта на работата на Франческо Джино, Лесли К. Джон и техните сътрудниците Харвард към този момент имаме безапелационен отговор на въпроса кои от тези два метода е по-добър. Техният екип проучва резултатите от действителни обстановки от този вид посредством проби в тяхната лаборатория.

„ Предприемачите, които са трансформирали мнението си по време на презентацията, са имали към шест пъти по-голям късмет да преминат към заключителен кръг на договаряния с вложителите “, означават откривателите. На какво се дължи това? Според тях вложителите са имали по-добро мнение за бизнесмени, които са трансформирали мнението си, в сравнение с за тези, които са траяли да се придържат към своята позиция макар показаните им разнообразни обстоятелства.

„ Участниците в тези проби са възприели хората, които са трансформирали мнението си, като, само че интелигентни “, споделят откривателите.

По-нататъшни изследвания демонстрират, че има няколко случая, като да вземем за пример говоренето пред аудитория, в които е по-полезно да бъдат възприемани като уверени, в сравнение с като интелигентни, и надлежно да се придържате към позицията си без значение от всичко, само че тези обстановки са редки. В предприемачеството, както и в множеството области на бизнеса и живота, интелигентността е по-ценна, а както към този момент установихме, смяната на мнението ви кара да изглеждате по-умни.

Резултатите от прочуването на Харвард може да са шокиращи за някои упорити и инатливи хора, на които е обяснявано, че смяната на мнението ги кара да наподобяват слаби, само че те не биха изненадали създателя на Amazon Джеф Безос. Самият той твърди, че способността на човек да трансформира позицията си, когато е изправен пред нови обстоятелства, е знак номер едно за висока просветеност.

Други водещи мислители, като Боб Сътън и Фред Уилсън от Станфордския университет, са последователи на концепцията, че най-умните хора имат „ мощни убеждения, към които не се придържат строго “. Според тях супер интелигентните хора могат да бъдат разпознати освен по силата на своите убеждения, само че и по готовността им да трансформират вижданията си, в случай че те бъдат оборени с безапелационни доказателства.

Всички тези образци демонстрират, че смяната на мнението на фона на нова информация е един от най-ясните индикатори за висока просветеност. Не единствено че не би трябвало да се страхувате от това да променяте вижданията си, а би трябвало да го вършиме допустимо най-публично. Човек би трябвало да признава грешките си и да се учи от тях – това е знак за просветеност, а не за уязвимост.

………………..

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР