В инфлацията, която отчетохме през февруари – 10%, не сме

...
В инфлацията, която отчетохме през февруари – 10%, не сме
Коментари Харесай

ЧЕРНА ВЕСТ: Идат фалити и голям глад

" В инфлацията, която отчетохме през февруари – 10%, не сме видели резултата от военните дейности в Украйна, а има насъбрано напрежение, което се излива на пазара ", разгласи пред БНР макроикономистът доцент Григор Сарийски от Икономическия институт на Българска академия на науките.

Според него огромният проблем с природния газ е подбуден от поредицата неверни решения, взети от Европейския съюз.

" Това, че ще подвластен от пазарната обстановка е напълно решение на Европейски Съюз. Когато стана ясно, че концепцията на Европа за " озеленяване " с по-бързи темпове няма да се осъществя с авансово плануваната скорост, стартира да се търси вид за заменяне.

Това е повода да сме толкоз подвластни. Европа задоволява към 40% от потребностите си с съветски газ. Смачкването на личните изследване, рандеман, произвеждане и заместването им от импорт е европейска политика, от която сме подвластни и ние. Отказът от атомна сила също основава вакуум на пазара на сила. Чисто европейската политика докара до общия растеж на цените ", упорства той.

Сарийски предвижда, че ще се стигне до банкрути на компании, както и до редуциране на личен състав.

" Има увеличение на цените, а предприятия работят на напълно ниска облага от 3-5%, напълно естествено е, че огромна част от тях ще излязат от бизнеса.

България е изключително уязвима, тъй като огромна част от производството ни е мощно енергоемко. Българската стопанска система е три пъти и половина по-енергоемка от средноевропейската. Задържането на България на ниските равнища на основаване на добавена стойност е нещо, което ни играе неприятна смешка. И ние ще го усетим на гърбовете си ", твърди специалистът.

По думите му след рухването на мораториума евентуално ще се търси вид за по-голяма отплата за енергийно бедните хора и за помощ на бизнеса.

" Българският консуматор няма заплаща толкоз за увеличената електрическа енергия директно като сметки, колкото ще заплаща към хазната, защото тя би трябвало по някакъв метод да обезпечи доходи ", пресмята макроикономистът.

Прогнозата му е, че следва тотално пренареждане на световните вериги на добавена стойност и стесняване на потреблението.

" Има риск от продоволствена рецесия. Надявам се, че най-малко с житото това няма да засегне България ", изрази очакванията си доцент Григор Сарийски.
ТЕМА преди 30 минути 360 преди 1 час 822 преди 1 час 610
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР