В Индия все повече телевизионни канали започват да експериментират с

...
В Индия все повече телевизионни канали започват да експериментират с
Коментари Харесай

Индийската телевизия се напълни с AI ботове

В Индия от ден на ден телевизионни канали стартират да опитват с цифрови водещи. Експертите предвиждат, че потреблението на изкуствен интелект в медиите ще продължи да се усилва. Журналистите се тормозят за работните си места, само че притежателите на телевизионни и радиокомпании дават обещание да се оправят без съкращения: хората към момента са нужни при креативните задания.

Индийският ефирен оператор Odisha TV показа първия си дигитален ефирен оператор, задвижван от AI. Роботизираният публицист е наименуван Лиза. Тя е облечена в златно сари и има прелестен външен тип, а също по този начин добре имитира човешката тирада и даже мимиките на лицето. Лиза не се изморява и не се разболява, не прави неточности и не заеква. Тя не се нуждае от заплата и не се забърква в кавги, които биха могли да скапват репутацията на телевизионния канал. Ръководството на компанията смята появяването ѝ за начало на нов стадий в медиите, само че жителите на Индия се отнасят резервирано към робоводещата.

Лиза не е първият цифров водещ в Индия. Преди нея India Today Group показа своята телевизионна водеща с изкуствен интелект Сана. Местният план Power TV също употребява изкуствен интелект. Тяхната поява кара медиите в цяла Азия да се тревожат в очакване на нови огромни промени. Ситуацията на пазара на труда и развиването на технологиите в Индия се отразява и на Китай, Виетнам, Сингапур, Япония, Южна Корея и други страни.

Журналистите се притесняват, че роботите ще лишават работните им места. Ръководителите на малките екрани са на мнение, че асистентите с изкуствен интелект, в противен случай, ще освободят хората от рутинната нископлатена работа и ще им дадат повече благоприятни условия за творчество. За да бъде една новинарска емисия забавна, не е задоволително да има един съвършен роботизиран водещ. Необходим е трудът на десетки експерти: репортери, публицисти, оператори, видеомонтажисти и редактори.

Растящата група водещи с изкуствен интелект се базира на логаритми с машинно образование, които проучват данните от новинарските публикации и видеоклиповете. Както ги разказва държавният уеб страница INDIAai, задвижваните с ИИ водещи събират, наблюдават и категоризират какво е казано и от кого е казано, а по-късно трансформират тези данни в новинарски бюлетини.

Авторите на плана считат, че телевизионните водещи, основани на ИИ, са маскирана благословия за промишлеността, защото понижават разноските, разрешават на каналите да дават вести на голям брой индийски езици и да обработват големи количества данни с феноменална скорост. Важен фактор е и отсъствието на проблеми с репутацията – никой няма да види водещи с изкуствен интелект пияни в бара или да ги упрекна в невярност.

От друга страна, критиците настояват, че технологията рискува да подкопае доверието в медиите. Роботите сигурно не имат уменията и опита на публицистите хора. Освен това те се държат неестествено на екрана – не жестикулират, не движат погледа си и не реагират прочувствено на новините. Някои фенове оповестяват, че незабавно превключват канала, тъй като им е неприятно да гледат роботи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР