В името на истината – на това посвещава делото и

...
В името на истината – на това посвещава делото и
Коментари Харесай

Да се бяга от мъката, означава да се бяга от живота ~ Ориана ФАЛАЧИ

В името на истината – на това посвещава делото и живота си смелото сърце на публицистиката Ориана Фалачи. Тя е първата италианка, която отразява войната във Виетнам, работи като боен сътрудник в Близкия изток, Южна Америка, отразява индийско-пакистанската война. Тя е дамата, която постоянно е на барикадите и е подготвена да стреля с безпощадни въпроси, когато беседва очи в очи с „ недосегаеми ” политически водачи и създатели. Срещи, които изтръгват душата на интервюирания, с цел да се доберат до най-съкровеното,  най-истинското и постоянно най-жестокото признание. Прочути са нейните изявленията с палестинския водач Ясер Арафат, иранския шах, Аятолах Хомейни, Индира Ганди, с гръцкия бунтовник и мъжа на живота й Алекос Панагулис, премиера на Израел Голда Меир, Вили Бранд, Дън Сяопин, Лех Валенса, Муамар Кадафи, Хенри Кисинджър, Фидел Кастро, Федерико Фелини, Чарли Чаплин, Шон Конъри.

„ Ненавиждам интервютата. Винаги съм ги ненавиждала, като стартираме от тези, които правехме с по този начин наречените „ мощни на деня ”. За да стане положително едно изявление, то би трябвало да се промъкне, да задълбае в сърцето на интервюирания. А това постоянно е предизвиквало комплициране в мен. Винаги съм считала, че в сходно деяние има някакво принуждение, свирепост. ” – Ориана ФАЛАЧИ

(1929 ~ 2006)

Най-нещастният интервал от всички е младостта. Защото точно през младостта започваш да проумяваш нещата и забелязваш, че хората не костват нищо. Хората не ги интересува нито истината, нито свободата, нито справедливостта. Тези неща основават стеснение, а хората се усещат удобно в лъжата, робството и несправедливостта. Въргалят се в тях като свине.
От „ Един мъж ”

Сърцето и мозъкът са без пол. Както и държанието. Ако бъдеш човек самоотвержен и интелигентен, помни това, аз несъмнено няма да бъда сред ония, които ще ти наложат да се държиш по един или различен метод, без значение мъж ли си или жена. От теб ще желая единствено добре да използваш чудото, че си се родил, и в никакъв случай да не отстъпваш пред низостта. Низостта е звяр, който постоянно дебне. Той хапе всекиго от нас, всеки ден. И малко са ония, които не се оставят да бъдат раздрани: в името на предпазливостта, в името на благополучието, от време на време – на мъдростта. Подли, до момента в който рискът ги заплашва, хората стават безстрашни, откакто рискът е отминал. Никога да не отбягваш риска, в никакъв случай, даже когато страхът те възпира. Да се родиш е към този момент риск.

Студът ми минава, сънят ми минава, щом споделям, че животът съществува – самата аз се усещам жива. Виж, светва някаква лампа. Чуват се гласове. Някой тича, обезверено вика. Но другаде се раждат стотици, хиляди деца и майки на бъдещи деца – животът нямаше потребност нито от теб, нито от мен. Ти си мъртъв. Може би и аз загивам. Но това няма значение, тъй като животът не умира. 
От „ Писмо до едно неродено дете ”

За щастието
„ Щастлив? Какво значи за вас щастието? Щастие за вас значи да се избегне глада, студа, тъгата, живота. Такова благополучие не съществува. Мъката е солта на живота. Да се бяга от тъгата, значи да се бяга от живота. Но съществува търсене на щастието, както съществува търсенето на свободата, на любовта. В името на какво персонално право бихте желали да отнемете на различен човек правото да търси щастието си?

Какво желаете за вашето дете? Никога да не е гладно, да не му е студено, да не го боли, в никакъв случай да не рискува, с цел да не заплаща в никакъв случай поетите опасности. Колко сте неприятни с него. Защо не заплачете за харемите? Според вас в харемите дамите и евнусите би трябвало да са били щастливи. Не е трябвало да търсят нито храна, нито покрив, не им е било студено, не са рискували нищо, тъй като всичко им е било поднасяно наготово. Особено дамите: неуки, с кравешки погледи, изтегнати на атлазени възглавници, клюкарстващи между тях и дъвчещи фурми. Това ли е щастието? ”

За Европа
Каква Европа? Европа я няма към този момент. Има Еврабия. Какво  разбирате под Европа? Този по този начин наименуван Европейски съюз с неговата смешна, нечестна конституция, която оставя настрани, т.е. отхвърля нашите християнски корени, нашата същина? Както към този момент споделих, Европейският съюз е просто един финансов клуб. Клуб, поискан от безконечните господари на този континент, т.е. от Франция и Германия. Това е неистина, с нея би трябвало да се задържи на крайници проклетото евро, да се утвърди антиамериканизмът, ненавистта към Запада. Извинение, с цел да се заплащат големи заплати, освободени от налози, на евродепутати, които дружно с служителите на Европейската комисия си живуркат в Брюксел. Това е номер да си навират носа в нашите джобове и да тъпчат организмите ни с генномодифицирани храни.

Месо, което към този момент не е месо, риба,  която към този момент не е риба, зеленчуци, които към този момент не са зеленчуци, пармезан, който към този момент не е пармезан, мляко, което към този момент не е мляко, вино, което към този момент не е вино. Така новите генерации, като се изключи че израстват, без да знаят усета на истината, не научават и какъв е усетът на положителната храна. И дружно с рака на душата телата им също се разболяват. Но най-вече  това е инструмент да се пропущат от ден на ден завоеватели на нашата територия, да им се разреши да обикалят из нашия дом без никакви спънки.

От „ Интервю със себе си. Апокалипсис ”, изд. Сиела
Снимка: commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР