В Ижевск произвеждат може би най-известното оръжие на света -

...
В Ижевск произвеждат може би най-известното оръжие на света -
Коментари Харесай

Какво видях в завода "Калашников"

В Ижевск създават може би най-известното оръжие на света - " АК-47 ": наша кореспондентка имаше опция да посети завода. Или най-малко по този начин си мислеше. Това, което видя, се оказа радикално друго от упованията ѝ, написа " Дойче веле ".

Традиционни карирани носии, една къщичка в снега и голямо количество картофи. Не чаках да видя тъкмо това по време на визитата ни в завода " Калашников ".

Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше проведено от съветското външно министерство - особено за публицисти. Всички смятахме, че ще можем да надникнем зад кулисите в индустриалната база на компанията, известна по целия свят със своя " АК-47 ". Само че на шепата задгранични публицисти първо беше препоръчана една непредвидена проява на удмуртската просвета с присъединяване на " Бурановские бабушки ", някогашни участнички в " Евровизия ". Те извършват известни поп песни на удмуртски, езика на етническото малцинство на удмуртите. Тяхната интерпретация на известната ария на Бийтълс " Let it Be " би могла да бъде изтълкувана и като обръщение към публицистите, пристигнали с наивни и високи упования да научат нещо от съветския производител на оръжия.

Нови западни наказания

Накрая стана ясно, че вместо така предстоящото посещаване в завода на " Калашников ", ще ни разведат единствено из фирмения музей. Съобщиха ни, че в последния миг не било получено позволение за посещаване в завода.

Ние обаче продължихме да се надяваме, че ще можем да зададем нашите въпроси и в музея. Все отново " Калашников " е една от 39-те компании, които ще бъдат наранени от новите американски наказания. В листата на Вашингтон са включени съвсем всички огромни компании от съветския военнопромишлен комплекс. По данни на съветския вестник " Ведомости ", тези компании реализират над 90% от съветския оръжеен експорт.

" Калашников " и преди е попадал под удара на глобите, само че в този момент е малко по-различно: от 29 януари 2018 година на компаниите и страните, които вършат бизнес със глобените от Съединени американски щати съветски производители, също ще бъдат налагани американски наказания. Тази мярка би трябвало да възпре съдружниците на Съединени американски щати да се доставят с съветски оръжия.
В музея гидът ни изясни, че опълчването на оръжейния производител против Запада не е нищо ново в 210-годишната фирмена история. През 1807 година, когато е основана фабриката, в Русия е имало още две заводи за произвеждане на оръжия. След дългите войни с Франция, съветската империя взема решение, че е " стратегически значимо военната промишленост да бъде преместена надълбоко във вътрешността в територията на Русия ", надалеч от западната съветска граница. Въпреки това новите наказания против " Калашников " са щекотлива тематика за концерна.

" Без коментар "

В музея представители на компанията ни демонстрираха най-новите оръжия. Сред тях и наследникът на " АК-47 ": новият " АК-204 ". На публицистите не бе разрешено нито да снимат представителите на концерна, нито да ги интервюират.

Бяха позволени въпроси към представители на пресцентъра, които ни дадоха обещание да ни дадат спомагателни информации, само че и те отхвърлиха да бъдат интервюирани или представени. Както ни беше обяснено, през днешния ден концернът " Калашников " създава освен автомати. В индустриалната палитра са включени моторници и дронове. Възродено било и името на известните в предишното мотоциклети " Иж ".

Фотогалерия: Обучение в 5 клас за бъдещите бойци на Русия >

Тази тактика е в синхрон с условията на президента Владимир Путин, който предходната година прикани до 2020 година половината от продукцията на съветския военнопромишлен комплекс да бъде предопределена за цивилен цели. В диалога ни с представителите на пресцентъра си пролича до каква степен се простират границите на тези " спомагателни информации ". Не получихме отговор на въпросите за приватизацията, нито за експанзията на концерна и неговите най-важни пазари. А за глобите пък въобще не стана дума.
Един " световен " район

По времето на Съюз на съветските социалистически републики Ижевск беше закрит град. В него не се допускаха чужденци. Така че упованията ни, че " Калашников " ще разтвори необятно заводските порти за задгранични публицисти и ще отговори на въпросите им, очевидно през цялото време са били прекомерно наивни.

Губернаторът на Република Удмуртия Александър Брехалов ни увери, че гледа на своя район като на " част от един световен свят ". И добави, че нямал нищо срещу да приказва на конференция и за глобите. Брехалов омаловажи въздействиета на задаващите се наказания за района. Вместо това акцентира на растящото значение на азиатския пазар. Освен това той акцентира, че оръжейният тръст не играе преобладаваща икономическа роля в района, без значение от обстоятелството, че е световноизвестна марка. " Калашников е също толкоз значим, както и другите 25 компании, които са най-големите работодатели и данъкоплатци. Но това е всичко ".

Когато стана дума за европейските и американски наказания, Брехалов не промени държанието си. " Всяка рецесия открива и нови благоприятни условия ", съобщи той, визирайки позитивния резултат от съветските контрасанкции върху локалната и национална стопанска система. И добави с лека усмивка: " Предприемачите към този момент споделиха, че в случай че не бяха наложени наказания, някой трябваше да ги измисли ". Едно изказване, което припомня по-скоро за удмуртския фолклор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР