В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано

...
В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано
Коментари Харесай

От колко часа сън се нуждаем в зависимост от възрастта

В идеалния свят бихме имали лукса да си лягаме рано и по-късно да се разсънваме рано, отпочинали за един работлив ден.

Има може би два значими аспекта, които би трябвало да имаме поради, когато става въпрос за сън: количеството, което получаваме, и последователността във времето.

Всеки изпитва естествени спадове в бдителността и нараснала бодрост през избрани часове в границите на 24-часов интервал. Обикновено сме най-сънливи сред 13 и 15 ч. и сред 2 и 4 ч. сутринта.

Колкото по-добро е качеството на съня ни, толкоз по-малка е вероятността да изпитаме забележителна унесеност денем. Циркадният темп също диктува естествения ни график за лягане и утринно пробуждане. След като свикнем да лягаме и да се разсънваме едновременно всеки ден, мозъкът ни се приспособява към този график и го следва сполучливо.

Повечето специалисти предлагат възрастните да спят най-малко седем часа на нощ. Ето и междинното количество сън, което би трябвало да получим съгласно възрастта.

От 0 до 3 месеца, са ни нужни сред 14 и 17 часа, до момента в който от 4 до 12 месеца, часовете към този момент стават 12-16. Между 1 и 2 години би трябвало да получаваме сред 11 и 14 часа, до момента в който сред 3 и 5 години - 10-13 часа.

От 9 до 12 години нужните ни часове сън за денонощие са 9-12, а сред 13 и 18 години са 8-10 часа. От 18 до 60-годишна възраст са ни нужни минимум 7 часа на нощ. От 61 до 64 години, ни трябват към 7-9 часа сън на нощ, а след 65 години, часовете на нощ са сред 7 и 8.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР