В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра,

...
В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Ден, в който нямаме право да скърбим

В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата религия, в него е залогът и на нашата вяра, сподели в словото си патриарх Неофит, отправено към многочисления богомолен народ, извършил площада пред патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ за вечерното свещенодействие за Възкресение Христово.

Земя и небе ликуват и възгласят: „ Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха! “. Ден на светлината и живота, на насладата и веселието – ден за празненство и тържествуване. Ден, който Господ е сътворил, за „ да се зарадваме и да се развеселим в него “, сподели в словото си българският патриарх.

Христос воскресе! Днес честваме Великден

Негово светейшество акцентира, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, тъй като сме обхванати от всепобеждаващата Божия обич и би трябвало да забравим за всичко това, що ни угнетява и помрачава живота ни,

и като разтворим сърцата си до дъно, на всички „ да кажем: братя и всичко да извиним поради Възкресението “ .

В светлото утро на славната Христова победа над гибелта отечески приветствам и поздравявам всички вас, обични духовни рожби в Родината и надалеч от родния край, и молитствам, щото насладата от Възкресението всеки път да съпътства вас, вашите домове и фамилии.

Като съгрява в сърцата ви оня мир, религия и вяра, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас – благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм тъкмо в среднощ патриарх Неофит поздрави с „ Христос воскресе “ всички миряни, пристигнали на празничното свещенодействие .

Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „ Христос воскресе – Во истину воскресе! “, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата „ Св. Александър Невски “.

В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен нощес от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация. След връщането в патриаршеския катедрален храм стартира и празничната Света литургия или така наречен Пасхално свещенодействие.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Още любопитни неща за празника вижте в специфичната секция Великден в Edna.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР