В Хараре, Зимбабве, дом на най-голямото рали на фондовия пазар

...
В Хараре, Зимбабве, дом на най-голямото рали на фондовия пазар
Коментари Харесай

Не в Ню Йорк или Шанхай: Къде се намира най-повишаващата се борса от началото на 2023 г.

В Хараре, Зимбабве, дом на най-голямото рали на фондовия пазар в света, облагите идват с стремглава скорост: 5%, 10%, даже 20% за една сесия. Съберете ги и пазарът е повишен с удивителните 800% от началото на годината.

Но в страна, където възходът постоянно е следван от стръмен път надолу и идната валутна рецесия постоянно е тъкмо зад ъгъла, гневното рали е причина за безпокойствие, а не за наслада. Пазарните наблюдаващи в страната споделят, че това е знак, че вложителите се приготвят за инфлационна серпантина и търсят хеджиране, с цел да защитят цената на парите си. Потребителските цени се повишават с годишен ритъм от над 100%, предизвиквайки безпокойствие в нация, в която белезите от предишни хиперинфлации са дълбоки.
 Най-скъпата банкнота в Зимбабве не стига за закупуването даже на самун
Най-скъпата банкнота в тази страна не стига за закупуването даже на самун

След като 10 години там се употребиха щатски долари, през 2019-а страната върна назад локалната валута

Фондовият пазар може да е дребен - общата капитализация е 1,8 милиарда $, по-малка от борсата на прилежаща Южна Африка с над 1 трилион $ - само че най-малко е място, където локалните могат елементарно да влагат. И, защото доларът на Зимбабве се срутва съвсем всекидневно, малко компании ще го одобряват като заплащане за огромна покупка - парцели, коли, даже гориво.

" Така че всички тези зимбабвийски долари ще отидат на пазара на акции ", съгласно Татенда Немаунгве, търговец на акции в Хараре. 36-годишният Немаунгве напусна поста персонален финансов консултант преди пет години, с цел да ръководи личното си портфолио, написа финансовото издание Bloomberg. Средно на месец той печели повече от 10 пъти предходната си заплата от $1500 с помощта на това, което назовава " безконечен взрив ".

Акциите на Зимбабве елементарно изпревариха другите огромни облаги през 2023 година Аржентинският показател Merval едвам се удвои, до момента в който вложителите в S&P 500 трябваше да се задоволят с растеж от 16%. Като се имат поради икономическите проблеми на страната, чужденците значително са изоставили пазара на акции в Зимбабве и съставляват единствено 15% от търговията. Оборотът е част от огромните тържища с към 650 000 $ дневно, спрямо 240 милиарда $ в комбинирани покупко-продажби в показателите на Уолстрийт.
 Злато за $1,5 милиарда се изнася незаконно от Зимбабве всяка година
Злато за $1,5 милиарда се изнася незаконно от Зимбабве всяка година

Контрабандата процъфтява и поради локален закон

Създадена през 1894 година, борсата в Зимбабве е измежду най-старите в Африка. Домът й в първокласното предградие на Хараре Хайлендс, известен измежду дипломати и заможни пенсионери поради умните си резиденции в зелени и добре поддържани улици, контрастира с шумната блъсканица на центъра на столицата. Контраст също с хаоса, който се разиграва на борда за търговия.

Инвеститорите в акции в Хараре разполагат с галактика от 55 компании, от които да избират, съгласно финансовото издание Bloomberg. Най-популярните са сините чипове - като производителя на питиета Delta Corp., телекомуникационния снабдител Econet Wireless Zimbabwe Ltd. и групата за мобилни пари EcoCash Holdings Zimbabwe Ltd.
 Обезщетение за $3,5 милиарда: Зимбабве компенсира изгонените преди десетилетия бели фермери
Обезщетение за $3,5 милиарда: Зимбабве компенсира изгонените преди десетилетия бели фермери

Страната се бори с инфлация от над 700%, дефицит на валута, гориво и храни

Те са и измежду най-ликвидните акции на борсата, компании, които дават артикули и услуги, на които зимбабвийците разчитат. Това поддържа техните продажби и облаги, даже във времена на изключителна инфлация. " Delta е изпитана и тествана ", съгласно пазарни наблюдаващи.

Разбира се, пътят на борсата нагоре не е бил принципен. Пристъп на уязвимост на валутата през май унищожи 84% от цената на локалния $ - и половината от новосъздадените портфейли на новите вложители. Но спадът, провокиран от обменния курс, беше единствено краткотраен крах.
 Как Мугабе съумя да срине стопанската система на Зимбабве?
Как Мугабе съумя да срине стопанската система на Зимбабве?

В най-лошия интервал месечната инфлация доближи 7.9 милиарда %

Президентът Емерсън Мнангагва се изправя против раздробено опозиционно поле от 10 претенденти и Зимбабве има история на оспорвани гласове от края на ръководството на бялото малцинство през 1980 година Правителството на Мнангава е упреквано за огромна част от икономическите разтърсвания, които доведоха инфлацията до 176% от юни. Най-голямата локална банкнота - банкнотата от 100 зимбабвийски $ - не е задоволителна, с цел да платите за един домат. Основната рента по заемите на централната банка е най-високата в света - 150%.

" Хората са склонни да се двоумят по отношение на вземането на значими решения в навечерието на изборите ", споделя Немаунгве. " Веднага щом изборите приключат, хората ще желаят да купуват още веднъж. "
 Зимбабве е преди нас по въвеждане на електронни услуги
Зимбабве е преди нас по въвеждане на електронни услуги

У нас са налични единствено три електронни административни услуги, а в Естония - 700, стана ясно по време на разискване на електронното проватилство, олганизирано от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Чуждестранните вложители надали ще бъдат привлечени към пазара в Хараре от последното рали, съгласно Хаснаин Малик, който покрива нововъзникващите и граничните пазари в Tellimer, основана в Дубай изследователска компания. Печалбите са " обусловени напълно от търсенето на отбрана против инфлацията и търгуема скъпа книга за локалните вложители, които имат малко религия в локалната валута и нямат елементарен достъп до щатски долари ", споделя той.

За локалните поданици има терзание, че регулаторите ще сложат завършек на празненството на борсата. Още през 2020 година управляващите затвориха борсата за пет седмици, оплаквайки се, че спекулациите с акции с листвания в чужбина подкопават зимбабвийския $. Главният изпълнителен шеф на борсата Джъстин Бгони отхвърли да разяснява тазгодишното повишаване.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР