В гръцката столица Атина и в други градове беше отбелязана

...
В гръцката столица Атина и в други градове беше отбелязана
Коментари Харесай

​Гърция отбеляза 45-ата годишнина от студентските бунтове срещу военната хунта​

В гръцката столица Атина и в други градове беше маркирана 45-ата годишнина от потушаването на студентските протести против военната хунта в атинската Политехника през 1973 година, оповестяват гръцките медии.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
В посланието си по случая министър председателят Алексис Ципрас, представен от организация АНА-МПА, декларира: " Участваме в новите битки против неолибералния тоталитаризъм, фашизма, носталгиците по хунтата и крайната десница в страната ни и в Европа ". Ципрас се афишира още за повече народна власт, самостоятелност и обществена правдивост. Годишнината беше маркирана и с обичайното антиамериканско шествие, което приключи пред посолството на Съединени американски щати и на което беше носено фамозното знаме на Политехниката, окървавено при влизането на танковете при потушаването на протеста.



За опазването на реда в Атина бяха мобилизирани хиляди служители на реда. Атинската политехника е именито за гърците място. Точно това висше учебно заведение се подвига на протест срещу диктатурата на полковниците в Гърция и е завладяно с танкове през ноември 1973 година. Тогава умират 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се счита за началото на поредност от събития, довели до рухването на военната хунта и възобновяване на демокрацията в Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР