В града на древните македонски царе Хераклея Синтика край с.

...
В града на древните македонски царе Хераклея Синтика край с.
Коментари Харесай

Правим обща изложба с Македония и Сърбия за Требенище

В града на античните македонски царе Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко, шефът на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките, доцент Людмил Вагалински и шефът на Археологическия музей на Македония (АММ) в Скопие Горан Санев подписаха през вчерашния ден съглашение за започване на работа по взаимна галерия на находки от богатия некропол, открит преди 100 години край с. Требенище от края на VІ в. пр.Хр.
Изложбата ще показа предмети от некропола, които в никакъв случай не са показвани дружно. В момента те се съхраняват в три разнообразни музея - НАИМ, АММ-Скопие и Народния музей в Белград. Сред тях, наред с известните златни погребални маски, се подреждат и огромен брой редки бронзови съдове и шлемове, стоманени оръжия от края на VI докъм края на IV в. пр.Хр. Изложбата ще бъде показана първо в Археологическия музей в Скопие, след което ще гостува в НАИМ в София, в Народния музей в Белград и ще обиколи Европа. Идеята за нея е от македонските археолози, планът се употребява и с поддръжката на Сърбия. Изложбата ще е мост сред археолозите на трите страни и ще е начало на бъдещи научни планове за богатото културно-историческо завещание на Балканите, съобщи доцент Вагалински.
Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит инцидентно от българските войски при пътно строителство в края на Първата международна война напролет на 1918 година Първите пет гроба са разкопани от бойци, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно българската страна съумява да изпрати археолога Карел Шкорпил, който изследва гробове 6 и 7.


Снимки Красимир Георгиев - НАИМ

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР