В град Съединение беше отбелязана 180-годишнината на църквата Свети Атанасий“.

...
В град Съединение беше отбелязана 180-годишнината на църквата Свети Атанасий“.
Коментари Харесай

Църквата „Свети Атанасий“ в Съединение на 180 години

В град Съединение беше маркирана 180-годишнината на църквата „ Свети Атанасий “. В храма беше отслужена благодарствена света литургия, извърши се водосвет и осветлен курбан. Службата беше осъществено от архиерейския наместник на духовна околия Карлово - свещеноиконом Марко Марков и свещеници от Пловдивската епархия.

Ученици от НУ “Любен Каравелов “ с началник Павлина Генчева, учещи предмет „ Религия “, извършиха стратегия, обвързвана с юбилейното честване на храма.

От името на обществеността господин Кръстю Манчев поздрави църковното настоятелство и миряните, а по-късно сервира дарове на гостите и на енорийския духовник на храма Наско Атанасов.

Църквата в град Съединение е осветена от Владиката Никифор 12 април 1839 година. Но най-голямата заслуга за нейното създаване е на Васил Бухалски и Стойчо Лапков, които през 1838 година съумяват да издействат позволение за построяването й. Тя е построена от брациговски майстори с дарителската милостиня на голямоконарци и пловдивските родолюбци Чалъкови, Кесякови и Търневи.

В храма е пял Васил Левски през 1882 година, който имал в Голямо Конаре правилни сподвижници – даскал Еню Бекирски, протойерей Тодор Райков и поп Иван Генов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР