В град Елин Пелин се подготвят за невероятно новогодишно празненство,

...
Коментари Харесай

Стари традиции в новогодишната нощ: Елин Пелин по-живописен от всякога

В град Елин Пелин се приготвят за необикновено новогодишно тържество , което сплотява локалната общественост и предизвиква старите обичаи. Този град в България е прочут със своите неповторими ритуали и традиции, свързани с края на остарялата година и началото на новата. В идващите няколко дни ще бъдат извършени две изключително значими събития – „ Топене на пръстени “ и празнично посрещане на Новата 2024 година .

На 31 декември от 15:00 часа на чешма „ Гайдарец “ в града жителите ще изпълнят обичайния обред „ Топене на пръстени “. Този бит има корени в старите вярвания и съставлява знак на бъдещи младоженци. Пръстените се топят във вода и по-късно се изваждат, а влюбените всекидневно търсят своите пръстени в множеството, като се надяват да ги намерят.

Кулминацията на новогодишните празници обаче се чака на 31 декември от 23:30 часа на площад „ Независимост “ в Елин Пелин. Там локалната общественост ще посрещне Новата 2024 година с огромна заря и музикално тържество. Гражданите ще имат опцията да се насладят на осъществяванията на националната певица Светла Дукатева, която ще направи този миг още по-специален и запаметяващ се.

След като Новата година стартира, традициите не престават и на 1 януари 2023 година от 11:00 часа още веднъж на чешма „ Гайдарец “ ще се извърши ритуалът „ Вадене и наричане на пръстени “ .

Елин Пелин показва мощната връзка сред предишното и бъдещето посредством тези обичайни традиции и новогодишни събития. Тези ритуали поддържат локалната просвета и въодушевяват хората да запазят своите обичаи живи и през новата година. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР