В гора в южната част на Чили гигантски патагонски кипарис,

...
В гора в южната част на Чили гигантски патагонски кипарис,
Коментари Харесай

Кандидат за "Гинес": 5000-годишното дърво е "капсула на времето"

В гора в южната част на Чили великански патагонски кипарис, който чака скоро да получи публично документ за най-старото дърво на планетата, евентуално съдържа скъпа информация за науката по въпроса за акомодацията към климатичните промени, заяви Агенция Франс Прес. 

Този патагонски кипарис (Fitzroya cupressoides), висок 28 метра, с диаметър четири метра и именуван " Прадядото ", се счита, че е на към 5000 години. Това значи, че е по-стар от приетия за най-старо дърво бор Матусал на 4850 година, който пораства на защитавано в загадка място в Съединени американски щати. 

" Той е оживял. Нито едно друго дърво не е имало опция да живее по този начин дълго ", сподели Антонио Лара, откривател в университета Аустрал в Чили и в Чилийския център за климатични науки, който е в екипа по проучване на възрастта на кипариса. 

Дървото, което пораства в Лос Риос, на 800 км южно от Сантяго, е оживяло в горски пожари и от свръхексплоатацията на дървета от този ендемичен тип за Южна Америка, чиято извънредно устойчива дървесина се употребява от епохи за строителството на здания и кораби. 

Още преди да е вписан от Световните върхове на Гинес, кипарисът притегля туристи на едночасова разходка през гората от по-млади дървета, на 300-400 години. Хората се снимат пред голямото дърво, покрито от мъхове и лишеи. Популярността му накара Националната работа по горите да усили броя на горските чиновници и да ограничи визитата посредством предварителна регистрация. 

" Прадядото " е открит през 1972 година от горския чиновник Анибал Енрикес, който не желал хората, туристите, да знаят къде е дървото, тъй като знаел, че то е доста скъпо, споделя щерка му Нанси Енрикес, който също е горски рейнджър. 

Джонатан Баричивич, внук на Анибал, през днешния ден е един от учените, които изследват типа в Лабораторията по науки за климата и околната среда в Париж. През 2020 година той и Антонио Лара вземат проба от дървото с най-голямата съществуваща ръчна пробивна машина, въпреки да не съумяват да стигнат от сърцевината му. 

Пробата е избрана на възраст 2400 година и с помощта на компютърен модел може да се допусне, че дървото е на 5000 години, изяснява Баричивич, който скоро ще разгласява проучването си. 

Смята се, че 5000-годишното дърво е " капсула на времето ", която съдържа информация за предишното и за това по какъв начин тези дървета са се приспособили на измененията в климата и в околната среда. 

Подобни възрастни дървета са необичайност. Повечето са на по-малко от 1000 години, доста малко живеят повече от 2000-3000 години. 

" Те са като отворена книга ", споделя Кармен Глория Родригес, помощник по дендрология в Южния университет. Тези дървета демонстрират кои са били сухите години и дъждовните години, могат да дадат сведения за пожари и трусове. 

Това са знаци на резистентност и адаптивност. Ако тези дървета изчезнат, с тях ще изчезне и ключът за това по какъв начин животът се приспособява към измененията на планетата, сподели Баричивич. 

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР