В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се

...
В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се
Коментари Харесай

Украйна вече е №2 в износа на България извън ЕС

В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се страна е станала втората най-важна дестинация за българския експорт отвън Европейски Съюз, " отвявайки " Сърбия и Съединени американски щати. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 година
Експортът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 млрд. лева - при  794 млн. лв. за 2021 година, което прави съвсем тройно нарастване. На първо място както и предни години е Турция, приела наши артикули за 5.435 милиарда лв.. А Сърбия е трети по значимост пазар отвън Европейски Съюз с 2.209  милиарда лв.. 

На какво се дължи скокът на българския износ към Украйна? Не, не става дума за взрив на покупко-продажби за оръжия и муниции -  първо, тъй като тези данни са конфиденциални и не влизат в формалната статистика, и второ, както се разбра, директен експорт на наша спецпродукия за Украйна (почти) няма.
Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от Национален статистически институт, е с аромат не на барут, а на нефт. Делът на горивата  - моторни и за отопление, е с максимален дял - над половината от целия експорт за Украйна. Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 милиарда лв., демонстрират данните на Национален статистически институт за 11-те месеца на предходната година, представени от Money.bg. На следващите места са медикаменти и медицински произведения, санитарно-хигиенни материали и храни, най-много ориз, консерви, шоколадови произведения.
" Газьолът се е употребява главно като гориво в промишлеността за зареждане на машини, генератори и офроуд транспортни средства, както и в селскостопанския, железопътния превоз и корабоплаването. От данните на Национален статистически институт излиза наяве, че износът на газьол към Украйна стартира внезапно да се повишава от март, което дава съображение да се допуска, че това е обвързвано с военните дейности в страната ", показва " Капитал ".

Допреди войната " профилът " на български експорт за Украйна бе много по-различен. В експортната листа за 2021 г. начело са торове, фармацевтични артикули, машини и електротехнически произведения (бойлерите да вземем за пример бяха на  6-7-о място).
През януари публикация на " Ди Велт " със заглавие " Как най-бедната страна в Европейски Съюз скрито оказа помощ на Украйна "   разбуни духовете.  " България се трансформира в един от най-големите експортьори на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите й ", разяснява пред немското издание бившият финансов министър Асен Василев.
Василев разкрива, че на процедура България е оказала решителна помощ на Украйна, изпращайки горива, създадени в нефтохима в Бургас - благосъстоятелност на съветската компания " ЛУКойл ". От " Лукойл " отхвърлиха да са снабдявали Украйна. Известно е обаче, че фирми медиатори са купували нефтопродукти от рафинерията в Бургас и са ги транспортирали в Украйна.
" Камиони и цистерни постоянно пътуваха до Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото бе товарено и на влакове ", напомня си някогашният вицепремиер, представен от " Ди велт ".
 
Източник: " Сега "
12 Март 202380711 Март 2023281710 Март 202365409 Март 202339608 Март 2023331408 Март 20231053Коментарисрамът и кармата ще са за нас като народ и държава13 Март 2023 10:20ч.
На вооружении подразделений ВСУ под Бахмутом замечены болгарские ручные гранатомёты Bullspike - https://topwar.ru/212715-na-vooruzhenii-podrazdelenij-vsu-pod-bahmutom-zamecheny-bolgarskie-ruchnye-granatomety-bullspike.html
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати И за теб, и за теб,13 Март 2023 10:22ч.
родоотстъпнико.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати родът - сходен език, книжовност, просвета, ген13 Март 2023 10:44ч.
И кое му е родовото да подкрепяш една ционистка мафия? Ние сме от различен жанр.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати rusnak13 Март 2023 11:01ч.
И за теб, и на теб ще изваждам зъбите един по един с пръсти, до момента в който схванеш за какво си отпадък!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Руснак,13 Март 2023 11:17ч.
знаем, че сте азиатски изроди. Не ни го повтаряйте по форумите.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Аз-ия и фроъдизмът13 Март 2023 11:34ч.
А ние знаем, че при вас няма изначален Аз, има единствено васална наведеност пред То.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати попр.13 Март 2023 11:35ч.
*фроЙдизмът
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Син Балон - класик13 Март 2023 10:20ч.
Ние ще дадем бъдеще на България- оръжейницата на Доброто, ИМА КАК!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Руска рафинерия13 Март 2023 10:21ч.
оказва помощ на украинската войска да се бори с съветските войски. Това е за поука на дърлещите се по форумите русофили и атлантици.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати > > > 13 Март 2023 10:38ч.
В резултат на тази раздухана " реклама ", по какъв начин надали не сме избавили УСрайна, което в действителност е много смешно и тъпо, поради всичко което тази (вече) единствено територия, получи от груповия Запад и най-много от Съединени американски щати, по съветските медии се повдигна въпросът, по какъв начин да се приключи това наше деяние... Ами просто се предлага разумно, Лукойл да престане да доставя първични материали за Нефтохим, който не е ясно, по какъв начин въобще ще продължи да действа след една тава контра-мярка... А в случай че това се случи, сегашните цени по бензиностанциите напряко ще ни се видят, като " за без пари ", тъй като алтернативата да си внасяме горива от съседите ни, ще ни излезе освен солено, само че напряко опустошително. Така, че подгответе си велосипедите, а който няма, да вземе да си купи по едно „ Балканче “ за всеки случай… Да не приказваме, какъв ще е резултатът върху останалите цени на стоките (най-вече от първа необходимост) по магазините... Изобщо, нека ни се размине, тъй като нежна България е доста лесна за банкрутиране и изпадане в кома! Дано нашите продажни политици въпреки всичко го осъзнават, както и да осъзнават обстоятелството, че на никой от западните ни господари не му пука за България и за населяващите я няколко милиона " туземци ", тъй като ние за нагло-саксонците сме тъкмо това.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Войната е на 1 година и 1 месец.13 Март 2023 10:55ч.
Защо руснаците не стопират петрола за бургаската рафинерия, а почтително “изпълняват ” решението на Европейски Съюз за дерогация. Едва ли е от угриженост за България поради метода, по който стопираха природния газ. Моето пояснение: наясно са, че ще решим казуса с нефта толкоз бързо и елементарно, колкото бързо и елементарно се освободихме от газовата взаимозависимост от Газпром.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Мария...13 Март 2023 11:10ч.
Единствената паника на нашите политици, е по какъв начин да си опазят това, което откраднаха от нас
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати От " Лукойл " отрекоха13 Март 2023 10:58ч.
да са участник в срамната и контрактувана странна война в Украйна. Целевото обезлюдяване в Украйна продължава. За задачата - нова талмудо-сатанинска страна върху Украйна - медиите се вършат на паднали от Марс. Кой работи за новата талмудо-сатанинска страна, която до 2045 година е планувано да възникне на територията на Украйна под кощунственото име " Небесен Ерусалим "? - Всички, без арабския свят и без Африка. каква е задачата на новата талмудо-сатанинска страна - имитация на Хазарския хаганат, просъществувал към 300 години, унищожил Велика България и погубен от князът на Киевска и Новгородска Рус - княз Святослав? - Отново да паразитира, само че към този момент над целия свят, като пороби всички останки от народите по света, тъй че на всеки от 600 000 " праведни " талмудо-сатанисти да се паднат по 2800 плебеи! Който не има вяра, да чете!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати И някои български партийни лидери13 Март 2023 11:02ч.
отхвърлят, че като министри им се схванаха ръцете от сключване на позволения за експорт на оръжие с ясното схващане, че то отива в Украйна.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати България - родината на шоколада13 Март 2023 11:19ч.
Ха, ха, изнасяли сме били шоколадови произведения за Усрайна, когато българските магазини са цялостни с кървавите шоколади и бонбони на Порошенко! Айде по-полека с лъжите, апелирам. Продажни политици, които толерират и предизвикват дъмпинга на българския поризводител, за сметка на едни избрани вериги, които работят за новия райх. Скоро, доста скоро, балонът ще се спука и ще потече цялата воня, която е напомпена вътре от също толкоз продажни медии вживели се прекалено много в ролята си на четвърта власт.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Минчо13 Март 2023 11:32ч.
България суха пара взе ли за износа в УА?? Да не стане като с Ирак преди трийсетина години?? Изнасяхме, изнасяхме за 2-3 милярда $ / настоящи десетина/, па Чич Сам след това сподели: Давали сте, но на неверните хора.. Духайте и се радвайте. " Па да не доде време и Дедо Иван да каже нещо сходно???
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати кървавите шоколади и бонбони на Порошенко13 Март 2023 11:27ч.
кво им е кървавото бе, холуй кремълски? най-хубавите са на пазара!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Минчо13 Март 2023 11:47ч.
Най - положителните са от Турция.. Продават ги топтан за 4 лв. килото на Димитровградскййя пазар. И след това от Порошенково прозводство за 5,50..килосуну..
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Sgt. Pepper13 Март 2023 11:28ч.
Да прибавя два второстепенни въпроса. 1. Разплаща ли се Украина за този забележителен стокообмен, или натрупа дълг, който се чака след някой различен месец да бъде банален? Или може би договорката е бартерна, като те ни " връщат " жито, с което унищожават нашето произвеждане? 2. По какъв метод " свръхпечалбите " от износа на боеприпаси за " трети страни " се е отразил позитивно на външнотърговския ни баланс?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Минчо13 Март 2023 11:36ч.
Анджък! Анджък.. Това се запитвам и аз?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Мери13 Март 2023 11:37ч.
До Мария... 13 Март 2023 11:10ч. Поздрави, по този начин е! Простият краде и не знае какво да прави с откраднатото, а да крадеш от народа си, не знам каква подготовка да приложа.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023212528 Фев 2023135109 Март 2023153803 Март 20232992
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР