В годината на 50-годишния си юбилей BMW M GmbH за

...
В годината на 50-годишния си юбилей BMW M GmbH за
Коментари Харесай

Първото BMW XM

В годината на 50-годишния си празник BMW M GmbH за пръв път показва High-Performance автомобил с електрифицирано задвижване. Plug-in хибридната система, която включва V8 бензинов мотор и изключително мощен електромотор, обезпечава вълнуваща динамичност на BMW XM (среден разход на гориво: 1,6 – 1,5 л/100 км съгласно WLTP; междинен разход на електрическа енергия: 30,1 – 28,9 кВтч/100 км съгласно WLTP; CO2 излъчвания (комбинирани): 36 – 33 г/км съгласно WLTP; данни съгласно NEDC: – *).

Изцяло новоразработеното M HYBRID задвижване, екстравагантният дизайн и прогресивната първокласна атмосфера в интериора на BMW XM са съчетани в една нова интерпретация на автомобилната идея Sports Activity Vehicle (SAV) в High-Performance сегмента, която ще притегля нови целеви групи и пазари към неповторимото M чувство.

BMW XM е акцентът в моделната атака през юбилейната година на марката и в това време е първият автентичен BMW M Автомобил след BMW M1. Прецизните акценти в екстериорния дизайн на High-Performance SAV припомнят на именития състезателен автомобил със средноразположен мотор. От декември 2022 година BMW XM ще се създава в завода на BMW Group в Спартанбърг, Съединени американски щати и ще бъде въведен на пазара напролет на 2023 година Най-важните пазари за Съединени американски щати, Китай и Средният Изток.



M HYBRID задвижване за впечатляваща динамичност и придвижване с нулеви местни излъчвания

M HYBRID задвижването на BMW XM развива систематична мощ от 480 кВт/653 к.с. (съвместно от мотора с вътрешно горене с до 360 кВт/489 к.с. и електрическото задвижване с до 145 кВт/197 к.с.). То е основано на новоразработен V8 мотор с най-модерна технология M TwinPower Turbo и класическа високооборотна идея.

Осемцилиндровият мотор се подкрепя от интегриран в осемстепенната трансмисия M Steptronic електромотор, който с наличната си още неподвижен двигателна сила обезпечава незабавни реакции на всяко придвижване на педала на газта. Системният въртящ миг на M HYBRID задвижването е 800 Нм (съвместно от мотора с вътрешно горене с до 650 Нм и електромотора с до 280 Нм). Иновативният редуктор покачва ефикасният оптимален въртящ миг на електромотора на входящия вал на трансмисията до 450 Нм.



Два мотора, три режима на шофиране, четири задвижвани колела

Интелигентно следеното взаимоотношение сред двата мотора обезпечава хармонично и типично за М преживяване от динамичността във всяка обстановка. То се характеризира с внушително, непринудено и отмерено във всички оборотни диапазони разрастване на мощността. BMW XM форсира от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди, съпроводено от заредения с сила, извънредно прочувствен за осемцилиндрови мотори тон на спортната изпускателна система. Тя е оборудвана с клапи с безстепенно електрическо ръководство, както и за пръв път при модел на BMW M подредени един над различен, хексагонални двойни ауспухови накрайници.

С бутона M Hybrid на междинната подпора могат да бъдат задействани трите режима на шофиране, измежду тях и ELECTRIC за шофиране с нулеви местни излъчвания при скорост до 140 км/ч и пробег от 82 до 88 километра* съгласно WLTP. За тази цел разположената в дъното на автомобила литиево-йонна батерия разполага с приложим енергиен потенциал от 25,7 кВтч. Combined Charging Unit на BMW XM разрешава зареждане с изменчив ток с мощ до 7,4 кВт.

Разгръщането на мощността на електромотора също има акустичен акомпанимент. Той се обезпечава от BMW IconicSounds Electric, създаден в съдействие сред BMW Group и композитора на кино музика Ханс Цимер. В режим на придвижване с нулеви местни излъчвания характерният за М тон на задвижването обезпечава достоверна противоположна връзка при всяко придвижване на педала на газта. Освен това при електрическо подкрепяне на мотора с вътрешно горене при задействана конфигурация Sport респективно Sport Plus в режим HYBRID звученето се добавя със Boost тон.

Мощността на двата мотора доближава до пътя благодарение на системата за задвижване на четирите колела M xDrive, като в режим 4WD Sport подаването на по-висока мощ към задните колела е изключително мощно изразено. Освен това разполагаем е и режимът 4WD Sand, основан особено за придвижване по дюни и сходни настилки. М Спортният заден диференциал реагира изцяло изменчиво.



BMW XM LABEL RED: най-мощният създаван в миналото модел на BMW M

През есента на 2023 година моделната гама ще бъде допълнена с BMW XM LABEL RED. Най-мощният автомобил в историята на BMW M GmbH, регистриран за придвижване по публичните пътища, ще има систематична мощ от 550 кВт/ 748 к.с. (съвместно от мотора с вътрешно горене с до 430 кВт/585 к.с. и електрическото задвижване с до145 кВт/197 к.с.), както и оптимален систематичен въртящ миг от 1 000 Нм (съвместно от мотора с вътрешно горене с до 750 Нм и електрическото задвижване с до 280 Нм; предварителни данни въз основата на настоящото развойно равнище на автомобила).

Индивидуален дизайн като израз на наличие и динамичност

Екстериорният дизайн на BMW XM излъчва ексклузивност, наличие и динамичност. Пропорциите на съвременен SAV, мощните очертания, динамично издълженият контур и типичните M дизайнерски детайли, самостоятелната интерпретация на предната част на моделите на BMW в първокласния сегмент и множеството самостоятелни акценти обезпечават несравнимо екстровертно лъчение.

Предната част е доминирана от двойните фарове, BMW бъбрековидната решетка със златиста рамка и контурно осветяване, както и огромните въздухозаборници. В профил златистата акцентираща лента припомня на черната лайстна на каросерията на BMW M1. Други исторически препратки са двете емблеми на BMW, гравирани на ниското задно стъкло, както и присъщата ламеларна конструкция на скулптурно завършените задни светлини. С извънреден дизайн се отличават и М алуминиевите джанти, които серийно са 21-инчови и опционално до 23-инчови.

Интериор: насочен към лидера кокпит, първокласна M Lounge откъм гърба

Експресивният жанр на екстериорния дизайн продължава и в интериора на BMW XM. Кокпитът и предните седалки са проектирани напълно за интензивно преживяване при шофиране. M мултифункционалните седалки, опорите за коленете, характерният за модела M кожен волан и характерни за M екрани, в това число Shift Lights за BMW Curved Display и BMW Head-Up екранът са част от серийното съоръжение.

Разточителното чувство за шир, висококачествените материали и екстравагантният дизайн трансформират задната част на BMW XM в извънреден M Lounge. Луксозен комфорт при пътешестване обезпечават облегалките на седалките с затопляне и характерните за модела възглавници. Уникален е скулптурният таван с триизмерна призматична конструкция, сходна на паспарту рамка и осветяване от 100 LED модула. Предлага се избор от четири разновидността за индивидуализация, както и нов вид Vintage кожа за горната част на арматурното табло и панелите на вратите. Вътрешното осветяване, автоматизираната климатична апаратура с четиризоново ръководство, озвучителната система Harman Kardon Surround Sound и системата Travel & Comfort също са част от серийното съоръжение. Като алтернатива се предлага озвучителната система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с мощ на усилвателя от 1500 вата и четири спомагателни високоговорителя в региона на покрива.

Окачване: оптимален диапазон сред динамичност и комфорт при пътешестване

Уникалният баланс сред насладата от шофирането и уюта, който се основава в интериора на BMW XM, се отразява и върху преживяването при шофиране. Висококачествените и особено настроени за M системи на окачването разрешават оптимален диапазон сред типичната за M динамичност и комфорт на возене над междинното равнище в сегмента. За самостоятелни настройки на автомобила е разполагаем менюто M Setup. Интегрираното приложение на всички системи на задвижването и окачването шаси върху разнообразни профили на маршрута - от градски трафик до селски пътища и автомагистрали – обезпечава постоянно решително и хармонично държание на пътя когато и да е.

Конструкцията на окачването е с двойни напречни носачи начело и петраменна задна ос със характерни за модела кинематика и еластокинематика. BMW XM серийно се оборудва с Адаптивно М окачване Professional с амортисьори с електронно ръководство и дейна стабилизация против килване с 48-волтови електромотори и Active Roll Control. Това е и първият модел на BMW M с Интегрално интензивно кормилно ръководство, което също е част от серийното съоръжение.

ARB-контролът на сцеплението и свързаността на всички контролни системи в интегрирано ръководство на страничната динамичност обезпечават високо сцепление, пъргавост и непоклатимост на пътя. М Спортната спирачна система е комбинирана с интегрирана спирачна система, която разрешава основаването на две характерности на чувството в педала на спирачката. Серийното съоръжение включва 21-инчови М алуминиеви джанти. Като алтернатива се оферират и 22-инчови и 23-инчови М алуминиеви джанти.



Голямо многообразие от асистиращи системи

Серийно респективно опционално BMW XM се оборудва с най-големия избор от асистиращи системи, предлаган в миналото за High-Performance автомобил на BMW M. Серийното съоръжение включва и Асистент при шофиране, предизвестие за удар начело, Предупреждение при овакантяване на лентата включително връщане в лентата с интервенция в кормилното ръководство, Помощ при отбягване на трудности, Асистент за отмалялост и системата Speed Limit Info (Информация за рестриктивните мерки на скоростта). Опционалният Асистент за шофиране Professional комбинира Активен надзор на скоростта с функционалност Stop & Go с Асистент за завиване и водене в лентата, Разпознаване на светофари, автоматизиран Speed Limit Assist и интензивно навигационно водене по маршрута.

Асистентът за паркиране Plus също е част от серийното съоръжение. Освен Асистент за придвижване на заден ход тази система включва и функционалностите аспект при паркиране, Panorama View начело и откъм гърба, както и 3D View.

Индивидуално преживяване при шофиране с натискане на бутон

Полето за ръководство на междинната подпора на BMW XM включва характерна за модела настройка от бутони, с които е допустимо индивидуализиране на преживяването на шофирането по най-разнообразни способи. За пръв път е включен и бутон M Hybrid за избор на режимите на работа на задвижването. Той разрешава избор сред режимите HYBRID, ELECTRIC и eCONTROL. Освен това бутонът Setup обезпечава пряк достъп до конфигурациите на задвижването, окачването, кормилното ръководство, спирачната система и M xDrive, както и на интензивността на рекуперацията на спирачната сила.

Друг бутон служи за избор на избор на M Mode. При прекосяване от главната конфигурация Road към режим Sport, намесите на асистиращите системи и наличието на осведомителния екран са лимитирани до функционалностите, които са от значително значение за спортното шофиране. Могат да бъдат запаметени два самостоятелно конфигурирани разновидността на настройките, дружно с желаните настройки за режима на работа на системата M HYBRID, звука на задвижването, контрола на стабилността и характерностите на превключване на трансмисията, които по-късно да бъдат задействани с М бутоните на кормилото.

BMW Live Cockpit Professional и Head-Up екран серийно

Със серийния BMW Live Cockpit Professional в BMW XM е разполагаем и мултисензорното преживяване при шофиране BMW iDrive от най-ново потомство във характерен за М вид. Той е основан на BMW Operating System 8 и включва BMW Curved Display, който се състои от 12,3-инчов информативен екран и 14,9-инчов надзорен екран. С новата композиция от екрани и непрекъснато увеличаващите се благоприятни условия на BMW Intelligent Personal Assistant новият BMW iDrive е поредно ориентиран към тъч ръководство и ръководство с жестове, както и към разговор с естествени гласови команди. Освен това серийно са разполагаем и iDrive контролера и мултифункционалните бутони на кормилото, както и BMW Head-Up екран и BMW ръководството с жестове.

Функционалността на BMW Live Cockpit Professional включва и cloud-базираната навигационна система BMW Maps. Опционалният BMW Digital Key Plus дава опция BMW XM да се отключва и заключва посредством Ultra-Wideband (UWB) технологията с усъвършенствана сигурност Apple iPhone. Освен това в BMW XM могат да бъдат употребени Smartphone-Integration за Apple CarPlay® и Android Auto™, персонализиран BMW ID, както и eSIM с мобилната технология 5G.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР