В глобалната надпревара за ваксиниране срещу КОВИД-19 Африка е на

...
В глобалната надпревара за ваксиниране срещу КОВИД-19 Африка е на
Коментари Харесай

Африка отчаяно се нуждае от ваксини срещу коронавирус

В световната конкуренция за имунизиране против КОВИД-19 Африка е на опашката и това е покруса. Всъщност континентът едвам пресече стартовата линия, написа организация Асошиейтед прес.

В Република Южна Африка (РЮА), която е с най-силната стопанска система на континента и с най-големия брой случаи на ковид, единствено 0,8 % от популацията са изцяло имунизирани, демонстрира международната база данни на Университета " Джонс Хопкинс ". Стотици хиляди здравни служащи, доста от които всеки ден се изправят лице в лице с вируса, към момента чакат да бъдат ваксинирани.

В Нигерия, най-многолюдната страна в Африка с над 200 милиона население, единствено 0,1 % са изцяло имунизирани. В Кения с 50 милиона население процентът на имунизираните е още по-малък. Уганда изтегли дози ваксини от селските региони, защото няма задоволително за битка с огнищата на вируса в огромните градове.

Чад не беше сложил първите си дози ваксини до последния уикенд. Има най-малко още пет страни в Африка, в които не е сложена нито една доза съгласно африканските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (ЦКПЗ).

Световната здравна организация (СЗО) споделя, че континентът с население от 1,3 милиарда е изправен пред сериозен дефицит на ваксини, а в това време в Африка се надига нова вълна от инфекции. Доставките на ваксини за Африка са " съвсем спрели ", съобщи СЗО предходната седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР