В глобалната надпревара за ваксиниране срещу КОВИД-19 Африка е на

В глобалната надпревара за ваксиниране срещу КОВИД-19 Африка е на ...

Африка отчаяно се нуждае от ваксини срещу коронавирус


В глобалната надпревара за ваксиниране срещу КОВИД-19 Африка е на опашката и това е трагедия. Всъщност континентът едва пресече стартовата линия, пише агенция Асошиейтед прес.

В Република Южна Африка (РЮА), която е с най-силната икономика на континента и с най-големия брой случаи на коронавирус, само 0,8 процента от населението са напълно ваксинирани, показва световната база данни на Университета "Джонс Хопкинс". Стотици хиляди здравни работници, много от които всеки ден се изправят лице в лице с вируса, все още чакат да бъдат имунизирани.

В Нигерия, най-многолюдната държава в Африка с над 200 милиона население, само 0,1 процента са напълно ваксинирани. В Кения с 50 милиона население процентът на ваксинираните е още по-малък. Уганда изтегли дози ваксини от селските райони, тъй като няма достатъчно за борба с огнищата на вируса в големите градове.

Чад не беше поставил първите си дози ваксини до последния уикенд. Има поне още пет държави в Африка, в които не е поставена нито една доза според африканските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ).

Световната здравна организация (СЗО) казва, че континентът с население от 1,3 милиарда е изправен пред сериозен недостиг на ваксини, а в същото време в Африка се надига нова вълна от инфекции. Доставките на ваксини за Африка са "почти спрели", заяви СЗО миналата седмица.

Източник: mediapool.bg