В Германия започна карнавалът - една прастара традиция, покрай която

...
В Германия започна карнавалът - една прастара традиция, покрай която
Коментари Харесай

Кьолнският карнавал: Урина, пиянства и побоища

В Германия стартира карнавалът - една прастара традиция, около която по улиците на градовете се изливат освен разноцветност и шумно забавление, само че и урина, пиянства и побоища. Лични усещания на Диана Ходали:

От началото на карнавала по улиците на Кьолн - един от основните му центрове - царува нараснала възбуденост. Откакто беше открит карнавалният сезон, костюмираните като че ли са полудели. Още на 11.11, когато публично започват заниманията, стартира едно безпаметно пиене, а на доста места по земята напряко се търкаляха полуумрели пияници. Включително и 13-14-годишни деца. Така наречените „ пикльовци-бракониери " уринираха на всяко кьоше - в такава вина бяха уличени 172 мъже и 12 дами. За оповръщаните входове и фекалиите по тротоара да не приказваме. Карнавалистите оставиха след себе си и планини от отпадък - лавките оферират бира в обилие, а когато в близост няма кошче за отпадък, амбалажът просто се хвърля на улицата.

Голямото подивяване

Всичко това в действителност не е ново, ще рече човек. Не единствено в Кьолн, само че и в другите центрове на карнавала пиянските оргии и побоищата като че ли към този момент са част от нормалността. Но тази година нещата наподобяват изключително зле - а карнавалът занапред ще набира скорост. Управата на градския превоз в Кьолн беше принудена краткотрайно да стопира придвижването, тъй като по релсите имаше хора. Още по обяд няколко квартала бяха към този момент съвсем непристъпни. Според службите за запазване на реда, избрани групи хора се държали много нападателно. А в най-популярните карнавални квартали краткотрайно въобще не можело да се влезе, заради което полицията нямала опция напълно да управлява ситуацията.

Поради всичко това преди днешния старт на карнавала кметицата на Кьолн Хенриете Рекер направи изказване. Очевидно и тя е записала дълбоките промени, които в последно време бележат карнавалните празненства. „ През последните години, в случай че не и десетилетия, карнавалът се трансформира в нещо, което по-скоро припомня на всеобщо пиене, в сравнение с нашата обичайната карнавална просвета ", сподели кметицата. Всичко това към този момент няма нищо общо с карнавала, добави Рекер.

Психологът Щефан Грюневалд твърди на собствен ред, че в дъното на всичко е разпространяващата се мода да се пие на улицата. Когато са на улицата, хората подивяват по напълно друг метод, изяснява психологът и твърди, че колкото по-занемарен е даден квартал, толкоз по-разюздани са нравите там.

Време е да се постави завършек на всичко това. Много жители към този момент не са съгласни просто да си затварят очите за няколко дни. „ Според мен през днешния ден хората имат по-високи условия към поддържането на публичния ред ", споделя кметицата Хенриете Рекер. И прецизира, че Кьолн има проблем не с карнавала, а с хората, които не схващат неговия смисъл.

Разбира се, че пиенето на алкохол и разпуснатата забава са детайл от всеки карнавал. И от време на време на човек му се желае да не взима реда чак толкоз на съществено, споделя Михаел Крамп от Карнавалния комитет на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. „ Но таман заради това би трябвало да има ред ", прецизира той. Именно с цел да бъде подсигурен редът по време на тазгодишния карнавал, градската администрация в Кьолн е взела специфични ограничения за пиковите дни - четвъртък, неделя и понеделник.

Ако не си карнавалист

До 700 ще бъде повишен броят на краткотрайните тоалетни. Така неналичието на задоволително тоалетни към този момент няма да служи като опрощение за уринирането на улицата, изяснява Енгелберт Румел от градската Служба за запазване на публичния ред. „ Ще има повече ограничения за сигурност, повече заграждения против прекомерно огромни стълпотворения, повече проведена стратегия и нови правила за притежателите на комерсиалните обекти, продаващи алкохол. Освен това 1 600 служители на реда и чиновници на частни охранителни компании ще наблюдават да се съблюдава възбраната за потребление на стъклен амбалаж и ще се грижат той да бъде изхвърлян в съответните контейнери. "

Ако става дума за цяла Германия, изпечените карнавалисти са единствено дребна част от обществото. В Кьолн обаче е друго. На око 98 % от кьолнчани са уверени карнавалисти. Разбира се, този % не може да се потвърди статистически. Но е реалност, че на хората, които не харесват карнавала, им би трябвало много издръжливост, с цел да устоят всичко това - колкото и градската администрация да се грижи за естественото протичане на празненствата. Да не забравяме и това: в случай че кажеш, че карнавалът нито ти харесва, нито те интересува, незабавно те упрекват, че нямаш възприятие за комизъм. Но хуморът не беше ли въпрос на усет?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР