В Германия всичко върви по вода, хората са дисциплинирани, навсякъде

...
В Германия всичко върви по вода, хората са дисциплинирани, навсякъде
Коментари Харесай

Митът, че в Германия цари перфектна организация


В Германия всичко върви по вода, хората са дисциплинирани, на всички места е подредено, навсякъде царува съвършена организация. Доскоро можеше да се има вяра на това факсимиле. Днес обаче е друго. Коментар от Зоран Арбутина:

В моята балканска татковина Хърватия прекомерно рядко някой ще се сети да ме попита по какъв начин е животът в Германия. Дълго време мислех, че хората просто си имат задоволително други грижи, та да мислят и за Германия. Оказа се обаче напълно друго: те просто са уверени, че знаят всичко за Германия. За тях това е една добре проведена страна, където всичко действа по ноти. Е, хората може и да са малко хладни, само че пък постоянно дисциплинирани. Дори нощем пешеходците чакат на червен светофар - нищо, че надлъж и нашир не се вижда никаква кола.

Понякога се пробвам да обясня на моите сънародници, че не е тъкмо по този начин, че. Но всеки подобен опит провокира обвиняването, че пресилвам и черногледствам.
Редакцията предлага
Горчивата истина

Доскоро клишетата за Германия като точна и подредена страна бяха известни и в самата страна. Но след това пристигна пандемията и всичко се промени. Най-напред беше хаосът с маските: първо дълго обсъждахме дали маските въобще защищават, а когато станаха наложителни, внезапно установихме, че няма задоволително. Четвъртата страна в света по икономическа мощност по този начин и не съумя бързо да закупи задоволително маски на международния пазар. И германците започнаха сами да си ги шият.

Когато бяха затворени учебните заведения, внезапно всички откриха, че съвсем на никое място няма основани условия за онлайн-обучение. Безгрижното лято отмина и ненадейно се оказа, че вирусът се завръща, а никой не се беше погрижил за задоволително добра вентилация в учебните заведения.

Когато през декември учебните заведения още веднъж затвориха порти, платформите за онлайн-обучение рухнаха тук-там още на първия ден. Обещаните преносими компютри за учениците от фамилии с по-ниски приходи към момента ги нямаше в задоволителни количества. А таман тези деца са най-сериозно застрашени от просветителната злополука, надвиснала над страната.

После пристигна неуспехът с имунизациите. Вярно, че първата ефикасна ваксина беше създадена таман от немската компания „ Бионтех “ - и то с държавна поддръжка, само че се оказа, че не са били поръчани в точния момент задоволителни количества. От едната обърканост бързо се стигна до идната: имунизациите бяха зле проведени, а.

Ето, че в този момент породи нова блъсканица: към бързите проби. Първо трябваше да се появят още при започване на март. После нещо стана и не се появиха. Сега се сподели, че ще бъдат налични от началото на седмицата. Без пари. Но къде? В супермаркета, против възнаграждение.

Ето по какъв начин зад самодоволното факсимиле за добре проведената страна последователно избива горчивата истина. И германците се озъртат все по-тревожно. Констатациите им се движат от „ малко бавничко вървят нещата “ до „ цялостен неуспех “.

Още образци

Всъщност обаче няма нищо ново. Нека да си напомним отново за обекта на всеобщи насмешки „ Дойче Бан “. Или пък надутите изречения в редица партийни стратегии за нуждата от бърза и огромна цифровизация - нужда, която всички признават. Само дето реализирането на дигитализацията куца. Закъснява и построяването на мрежата 5G, която е толкоз нужна за новата, „ интелигентна “ промишленост.

В Хърватия да вземем за пример човек би трябвало да се забие вдън гори тилилейски, измежду мечките и вълците, до момента в който открие някое усойно местенце без мобилно покритие. А в Германия за тази цел е задоволително да вземеш влака от Кьолн за Мюнхен. Влака на „ Дойче Бан “.

Много немски служби към момента си разпращат информациите по факс (по-младите читатели на този коментар може би даже не знаят що за апарат е това). А пък Бундесверът, който въпреки всичко е натовска войска, неведнъж среща компликации в връзката сред личните си подразделения - просто тъй като те употребяват разнообразни типове програмен продукт.

За мнозина германци всичко това води до съществено отрезвяване. Защото хората в страната от много време считат, че веднага като е водеща в автомобилостроенето и във футбола да вземем за пример, Германия напълно естествено би трябвало да е измежду водачите и в другите области.

И въпреки всичко не трябва да драматизираме чак толкоз: Германия към момента играе в първа дивизия, тук към момента е доста по-добре, в сравнение с в множеството страни по света. Но с цел да настигне същинските водачи, Германия би трябвало да се елементарни с красивата, но лъжлива визия, че е международен първенец по добра организация. И да се нагоди към действителността. В последна сметка няма нищо толкоз неприятно в това да следваш образеца на по-добрите.

*****

Вижте и това видео:
Какво е да си доктор в Германия: разказът на български кардиохирург
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР