В Германия разхлабват сериозно мерките срещу разпространението на коронавируса до

...
В Германия разхлабват сериозно мерките срещу разпространението на коронавируса до
Коментари Харесай

В Германия разхлабват сериозно мерките до месец

В Германия разхлабват съществено ограниченията против разпространяването на ковид до месец, оповестяват локалните медии. " Пикът на вълната от Омикрон е преминат - в деня, който предвиждах преди месец ”, съобщи немският здравен министър Карл Лаутербах в изявление за “Билд ”. Затова “съответните разхлабвания ” към този момент са вероятни, добави той. Министърът поддържа препоръчаното поетапно разхлабване на противоепидемичните ограничения в Германия.

С помощта на математически модел, още преди месец здравният министър предвижда, че пикът на вълната от Омикрон ще бъде в средата на февруари. Така и ограниченията бяха съобразени с динамичността на новите случаи. “По този метод успяхме доста да ограничим броя на смъртните случаи и да преминем релативно добре през тази вълна спрямо останалите страни ”. Тази сряда федералните управляващи и провинциите вземат решение по какъв начин по-точно поетапно да бъдат разхлабени противоепидемичните ограничения. До 20 март множеството ограничавания на публичния живот би трябвало да отпаднат. Очакваното облекчение на ограниченията идва на фона на спад както в броя на провежданите COVID-тестове, по този начин и на позитивните проби. По данни на лабораториите, в Германия през последните 7 дни са направени 2 366 691 PCR-теста - спад от четири % спрямо предходната седмица. Броят на позитивните резултати също е понижен до 43,9 на 100.

 Предвижда се разхлабването на ограниченията да протече на три стадия. Най-напред би трябвало да отпаднат всички ограничавания за частните събирания – за имунизираните и преболедувалите. В търговията ще отпадне условието 2G - единствено за имунизирани и преболедували - и ще остане единствено наложителното носене на маска. Достъпът до обектите обаче значително към този момент е позволен без контроли на входа. Втората стъпка е планувана за 4 март. Тя планува и неимунизираните да могат да посещават заведения за хранене, заведения и хотели – с отрицателен тест. За нощните заведения и клубовете обаче ще важи правилото 2G-Plus, което още веднъж изключва неимунизираните (или непреболедувалите). В проекторешението се предлага събитията в затворени пространства да са позволени с потенциал до 60 %, а тези навън - до 75 % и оптимално 25 хиляди души. Последното разхлабване на ограниченията е планувано за 20 март. Тогава ще отпаднат както рестриктивните мерки за достъп до избрани обекти, по този начин и рестрикциите на контактите. Работата в хоумофис ще е по решение на работодателя. Само условието за носене на маски в затворени пространства и в публичния превоз ще продължи да важи и след 20 март, в случай че проекторешението бъде признато.

Поетапното разхлабване на ограниченията среща поддръжка измежду политици и специалисти. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер от към две седмици упорства за сходна тактика. Някои негови сътрудници обаче предизвестяват да не се прибързва. Сред тях е да вземем за пример министър-председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман. “Не мога да си показва, че на 20 март ще отменим условието за носене на маска ”, споделя той и акцентира, че рискът за неваксираните и възрастните хора остава. Експертният съвет към федералното държавно управление също поучава ограниченията да се отпускат при избрани условия, само че рационално.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР