В Германия производителите чертаят кризисни планове предвид настъпилата газова криза

...
В Германия производителите чертаят кризисни планове предвид настъпилата газова криза
Коментари Харесай

Фабрика за стъкло в Германия не може да работи поради липса на газ

В Германия производителите чертаят спешни проекти поради настъпилата газова рецесия и вероятно идно утежняване на обстановката.

Едно от най-големите предприятия за стъкло е изправено пред сериозна опасност от прекъсване на производството, в случай че газовите доставки от Русия спрат изцяло. А ориста на работещите 1500 души в фабриката на " Хайнц глас " е неразбираема.

Създадена тъкмо преди 400 години, тази компания е устояла на всевъзможни земетресения и две международни войни. " Хайнц глас " в Клайнтетау е един от водещите международни производител на шишенца за парфюми. В пещите при температура от 1600 градуса по Целзий пясъкът се трансформира в стъкло.

" Зад мен е захранваната с ток пещ в Клайнтетау с потенциал за размразяване 70 тона дневно ", съобщи Мурат Агач, вицепрезидент на " Хайнц глас ".

Малка част от производството е минало на ток, останалото е на газ. Доскоро бизнесмоделът е явен: газът по тръбите от Русия разрешава да се поддържат ниски цени на произвеждане, 80% от което за експорт, и компанията осъществя по 300 милиона евро годишна облага.

Допреди нашествието в Украйна 55% от вноса на газ в Германия идва от Русия. Сега Москва оряза доставките с 80%. Резултатът - от 10 до 20 пъти увеличени цени и потребност от нов бизнес модел.

" В случай на ненадейно прекъсване на газовите доставки, няма да имаме избор, с изключение на да опразним следено пещта за размразяване на стъкло, надявайки се нищо да не се счупи. Изграждането на нова пещ - механически би лишило 12 до 18 месеца. Иначе казано, стъкларската индустрия в Германия е доста евентуално да изчезне ", добави Мурат Агач.

Ако би трябвало да употребяват зелена сила, за поддържане на производството в двете заводи ще са нужни 3000 футболни стадиони слънчеви панели. Обмислят и опция да преминат напълно от газ на ток.

" За това е нужна инвестиция, в нашия случай - 50 милиона евро, която ние не можем да си позволим, няма по какъв начин. Нуждаем се от поддръжка от федералните и локалните управляващи ", сподели още Мурат Агач, вицепрезидент на " Хайнц глас ".

Мениджърите са решени да преведат компанията и през тази рецесия. Но дали цената няма да е изместване на производството в Индия или Китай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР