В Германия помощите и надбавките за бежанците зависят предимно от

...
В Германия помощите и надбавките за бежанците зависят предимно от
Коментари Харесай

Магнит ли са за много мигранти помощите за бежанци в Германия?

В Германия помощите и надбавките за бежанците зависят най-вече от техния статут. Украинците, които бягат от войната, получават краткотрайна протекция - без да се постанова да минават през общоприетата процедура за даване на леговище. Това краткотрайно позволение за престой включва и неограниченото право на работа. Първоначално то е годно за две години.

В Германия има към 1,1 млн. украински бежанци. В случай, че се нуждаят от финансова поддръжка, те имат правото да употребяват целия набор от обществени помощи и надбавки. Включително и така наречен Bürgergeld - помощта, която при започване на годината размени компенсацията за безработица. В момента (септември 2023) тази помощ за един възрастен възлиза на 502 евро месечно. Бежанците, които не разполагат с жилище, имат право да бъдат настанени бежански подслон, хостел или в някоя постройка за незабавно настаняване. Право на това има всеки безприютен човек, регистриран в Германия. Лицата, които се нуждаят от краткотрайна протекция, имат и достъп до медицински грижи посредством здравен фонд.

За мигрантите, които се насочат към Германия и подадат молба за леговище в страната без да бягат от война, важат други правила.

Настаняване

В началото търсещите леговище нормално се настаняват в така наречен Центрове за в началото приемане. За тях са виновни обособените федерални провинции. Първоначалните приемни центрове постоянно съставляват огромни общи пространства с доста кревати - да вземем за пример спортни зали или някогашни казарми. Там стаите не разполагат със лично кухненско съоръжение, само че на мигрантите е обезпечено пълноценно хранене. Престоят в подобен център може да продължи сред няколко седмици и няколко месеца. След това лицата, които търсят протекция, се разпределят по области или непосредствено в общините.

В множеството общини има бежански приюти, така наречен непрекъснати групови жилища. Техният потенциал е друг - има такива с към 30 жители, само че и по-големи, в които живеят поняколкостотин души. Има елементарни, само че гостоприемни нови здания с дворове и детски площадки за игра, със независими жилища и опция за готвене. Но има и къщи в неприятно положение в отдалечени региони, в които бежанците споделят стаи с още четирима или петима души.

Докато трае процедурата за даване на леговище свободата на придвижване е лимитирана. В това време, а в избрани случаи и по-късно, претендентите за леговище са длъжни да живеят на избраното от службите място.

Финансова поддръжка

Финансовата помощ, на която бежанците в Германия имат право, е регламентирана в така наречен Закон за помощите за търсещите леговище. Ако тези хора живеят в Център за първичен банкет или в бежански подслон, на тях им се покриват разноските за така наречен неотложни потребности - храна, настаняване, отопление, облекло, медицински и козметични артикули, както и артикули за семейството. Ако помощите за неотложните потребности не се дават под формата на артикули - да вземем за пример при тези, които живеят независимо, а не в подслон, те имат право да получат парична помощ за горепосочените разноски в размер на общо 367 евро. Търсещите протекция също по този начин имат право на джобни - за живеещите независимо тази сума сега е към 150 евро на месец.

Доброволният труд се възнаграждава. Ако търсещите леговище поставят непринуден труд, те могат да получат заплащане, което доближава 200 евро.

Здравни услуги

При незабавни медицински случаи, като да вземем за пример някои пострадвания, бежанците би трябвало да се лекуват в лечебни заведения. Здравните заведения могат да си възстановят по-късно разноските по лекуването от службите по обществено подкрепяне.

Като цяло здравното обслужване в другите федерални провинции е друго. В доста провинции хората, търсещи протекция, в този момент получават електронна здравна карта, с която могат непосредствено да отидат на доктор. На други места лицата, търсещи протекция, би трябвало да получат от службата, отговаряща за бежанците, направление за лекуване преди да отидат на доктор. Това обаче не трансформира обсега на услугите.

След приемането на бежански статут или след 18-месечно престояване в Германия мигрантите имат достъп до постоянни здравни услуги, с какъвто разполагат и всички останали законно обезпечени лица.

А останалите?

Бежанците, чиито молби за леговище са били отхвърлени, имат право на цялостни компенсации съгласно Закона за компенсациите на търсещите леговище - в случай че имат така наречен Duldung. Тогава на длъжните да изоставен страната им е било позволено да останат в Германия краткотрайно, защото не могат да бъдат депортирани или съществуват компликации при заминаването им. Това важи в случаите, в които те не могат да дават документ за идентичност, или пък в случай че страдат от заболяване, което не може да се лекува в страната им по генезис.

За да може по-бързо да се откри самоличността и да се получат нужните документи за пътешестване, е належащо съдействието на управляващите в страните по генезис. Затова федералното държавно управление е сключило съглашения за назад приемане с някои страни и се надява да подпише такива и с други. В някои страни обаче ползата към повторното приемане на жителите им е слаб. Една от аргументите за това е, че паричните преводи от мигрантите, в това число и от тези, които обитават незаконно в Германия, са значим фактор за стопанската система в родните им страни. В някои страни тези преводи до фамилиите на мигрантите са по-важни от помощта за развиване, които въпросните страни получават. А и сумите от работещите в чужбина в действителност доближават до хората.

Матиас декор Хайн,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР