В Германия има голям интерес към системите за подпомагане при

...
В Германия има голям интерес към системите за подпомагане при
Коментари Харесай

Доверието в автономното шофиране пада

В Германия има огромен интерес към системите за подкрепяне при ръководството на автомобил. Това е резултатът от настоящ разбор на консултантската компания McKinsey & Company, наименуван „ Бъдещето на самостоятелното шофиране: комфортно и обвързвано “.

Когато става въпрос за самостоятелно шофиране обаче, обстановката е друга. В изследването извършено за тази цел, към една четвърт от повече от 25 000 участници обявиха, че доста евентуално да поръчат усъвършенствана система за подкрепяне на лидера идващия път, когато купуват транспортно средство. И две трети от тези клиенти са съгласни, наред с други неща, да платят еднократна такса от $10 000 за автопилот от равнище 4 на аутобан.

Авторите на проучването счита че това е целесъобразно от това, че асистираното шофиране е доста привлекателно от позиция на клиента. Защото може да направи подвижността по-безопасна, по-приятна и по-продуктивна.

Авторите на проучването обаче записват за първи път и спад в интереса на клиентите към напълно безпилотни коли от равнище 5. Само 26 % от интервюираните сега биха желали да преминат към изцяло автоматизирана кола. За съпоставяне - през 2020 година това важеше при 35 % от участниците в изследването на McKinsey. Авторите на изследването виждат съществена причина за това развиване в пониженото доверие в тази технология.

В изследването 64 % от клиентите са споделили, че сигурността на самостоятелните транспортни средства би трябвало да бъде увеличена. Регулаторната среда също би трябвало да продължи да се развива, макар че към този момент има верни стъпки в тази област които се подхващат в Германия и други страни.

Въпреки че техниката на автоматизираното шофиране не се развива изключително бързо, съгласно анализаторите „ фантазията за автомобил без водач не е завършила “. Въпреки че някои компании отложиха стартирането на пазара на своите изцяло самостоятелни транспортни средства, „ огромни скокове “ са неизбежни, изключително с усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера от равнище 2 и 3.

Експертите обаче към момента виждат огромна потребност от деяние и уточнения, преди да може да се реализира изцяло самостоятелно шофиране (ниво 5). Но също по този начин са сигурни, че визията за самостоятелно шофиране към този момент не е „ тематика за бъдещето “, а е по-близо до действителността, в сравнение с доста хора си мислят.

А капацитетът на тази технология е голям, считат от най-големия немски автоклуб ADAC, базирайки се на изследването Prognos - за обществото, сигурността и за Европа като място за бизнес. Според тях самостоятелното шофиране може по-добре да интегрира в живота по-възрастните хора или хората с увреждания, да направи трафика по-гладък и превозването на артикули по-екологично, а според от степента на автоматизация да се реализира в допълнение понижаване броя на пътните катастрофи.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР