В ГЕРБ са готови да подкрепят правителство с втория мандат

...
В ГЕРБ са готови да подкрепят правителство с втория мандат
Коментари Харесай

Кирил Ананиев изненадващо: Може да подкрепим кабинет на Промяната, без да участваме в него

В ГЕРБ са подготвени да поддържат държавно управление с втория мандат на Политическа партия, в случай че те не съумеят да сформират кабинет. Новината от централата на Бойко Борисов заяви някогашният финансов министър в неговия кабинет Кирил Ананиев.

" Може да подкрепим държавно управление с втория мандат, тъй като е значимо за България. Няма да участваме обаче в възможен кабинет на Политическа партия ", съобщи той пред Българска национална телевизия.

Ананиев разкри, че с останалите партии, взели участие на вчерашното съвещание за бюджета по самодейност на Българска социалистическа партия са се разбрали да не изнасят информация какво тъкмо са си говорили и какви са разликите им по другите точки.

Според него страната ни е в клопката на редица рецесии - икономическа, обществена, неприятно ръководство на обществените финанси и влизане в серпантина от високи дефицити, което заплашва фискалната резистентност на страната.

По думите му обаче най-сериозната рецесия у нас е политическата.

Той бе безапелационен, че тезата на " Продължаваме промяната " за 3% бюджетен недостиг през идната година е невъзможна, тъй като базовата фискална рамка е с 6,8% заложен недостиг, а към нея даже не са добавени новите разноски.

 

Държавният бюджет за идната година е най-важната тематика, с която би трябвало да се захванат новите депутати в 48-ото Народно събрание. Обединяващото сред всички партии мнение е, че бюджет би трябвало да има, даже и да няма кабинет, разкри още пред Българска национална телевизия Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Според него България би трябвало да приключи 2022 година с по-нисък от заложения бюджетен недостиг. По думите му има ограничения и принадлежности, които могат да доведат до понижаване на недостига.

" За идната година към този момент би трябвало да се таргетират ограниченията, които са във връзка с бизнеса и популацията. Така, че да не се стига до изтегляне на подобен голям заем от 15 милиарда лв.. Външните пазари, с изключение на общата наклонност за стягане на финансирането от интернационалните финансови институции - налице е огромно съмнение към ръководството в България, изключително през последните година, година и половина ", съобщи Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Бившият министър съобщи упоритостта на ГЕРБ за продължение на обезщетенията за електрическа енергия и природен газ.

Според него те обаче би трябвало да бъдат таргетирани, т.е. да ги получават компании, които имат компликации с плщането на сметките си.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР