в Газиантеп плашат хората и градът е опустял. Именно тези

...
в Газиантеп плашат хората и градът е опустял. Именно тези
Коментари Харесай

Специалният пратеник на bTV в Газиантеп: Спасителите са в битка с времето в търсене на оцелели


в Газиантеп плашат хората и градът е пуст. Именно тези по-малки по магнитуд трусове могат да доведат до сриване на към този момент напукани здания. Спасителите са в борба с времето в търсене на оживели. в града видя нещастието от близко.

В Газиантеп нормално живеят 2 милиона души. Издирвателните интервенции не стопират, откакто хиляди изгубиха живота си под отломките. Имаше и лъч вяра – на паднали след мощните земетресения здания.

Разпилени играчки, изгубени в руините ориси. Чакащи да схванат какво се е случило с другари и близки бродят из отломките, с цел да опитат да съберат и дребното останала искра за живот.

Севал търси приятелката си и децата ѝ.

„ В този десететажен блок живееха мои близки. За благополучие оцеляха. Но ето там, в това, което е останало от прилежащия блок, под бетона към момента лежат мои другари, които чакат да бъдат извадени “, споделя Севал от Газиантеп.

Освен да търсят оживели, управляващи и доброволци вършат всичко допустимо, с цел да предпазят и живите.

Местните управляващи са извънредно взискателни в опита си да предпазят хората, които се намират по улиците и тротоарите на Газиантеп в този миг. Причината е елементарна – видео от първия ден след земетресението обиколи безусловно за часове обществените мрежи. То демонстрира по какъв начин при второстепенен трус постройка се срутва безусловно, до момента в който под нея има спасители локални поданици.

Местните хора описват обаче, че на приземния етаж на постройка преди земетресението е имало магазин за килими. А притежателите на магазина са решили да отрежат част от подпорните колони, с цел да създадат по-голямо пространство за стоката, която продават.

Край останките на разрушените жилищни здания обаче има освен доброволци. Полицията към този момент арестува и мародерите, търсещи пари и полезности в отломките.

А на прилежащия паркинг, Хатидже и синът ѝ живеят в колата си към този момент трето денонощие.

„ В блока ни няма никого, а нас ни е боязън. Всичко си имаме, магазинът е там, а ето там е чайникът “, споделя Хатидже.

Само в Газиантеп починалите при земетресението към този момент са близо 600, а извадените от разрушенията и съвсем 6000. Голямата част от потърпевшите минават оттова – незабавното поделение на локалната университетска болница.

„ В първите минути и часове след заметресението тук настана същински безпорядък – започнаха да идват сами или носят хиляди хора, извадени отдолу под разрушенията. Хора скачали от прозорците на жилищните здания, както и аварирали с колите си – поради труса или преживения потрес. След това обаче нашите опитни медици и парамедици започнаха да управляват обстановката “, сподели доктор Фуркан Топалоглу, Университетска болница на Газиантеп.

До този миг единствено през това незабавно поделение са минали сред 5 и 6 хиляди души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР